Tanjug/AP
Vladimir Putin

Prepreke globalnim lancima snabdevanja moraju biti uklonjene, a trebalo bi preispitati principe globalnog finansijskog sistema, koji omogućava da “zlatna milijarda” na planeti živi na tuđi račun, poručio je danas ruski predsednik Vladimir Putin u Astani , tokom obraćanja na Konferenciji o interakciji i merama za izgradnju poverenja u Aziji (CICA).

Ruski predsednik doputovao je danas u Astanu, glavni grad Kazahstana, gde će u naredna dva dana učestvovati na tri multilateralna samita.

U Astani se danas održava Konferencija o interakciji i merama za izgradnju poverenja u Aziji (CICA), čijih 27 država članica čine oko 90 odsto teritorije Azije i skoro polovinu svetske populacije, navodi ruska agencija.

– Pozivamo na uklanjanje svih veštačkih, nelegitimnih barijera koje sprečavaju obnavljanje normalnog funkcionisanja globalnih lanaca snabdevanja u cilju rešavanja hitnih problema bezbednosti hrane – rekao je u obraćanju Putin.

On je izjavio i da Rusija smatra da treba preispitati principe globalnog finansijskog sistema, jer je sadašnji omogućio da “zlatna milijarda” na planeti živi na tuđi račun.

– Kao i mnogi naši partneri u Aziji, smatramo da je neophodno revidirati principe globalnog finansijskog sistema, koji je decenijama dozvoljavao da samoproglašena tzv. zlatna milijarda, koja je zatvorila sve tokove kapitala i tehnologije, u velikoj meri žive na tuđi račun – rekao je ruski predsednik.

Putin je ukazao na postojanje realne pretnje od gladi i velikih šokova zbog nestabilnosti cena energenata i hrane širom sveta, a prema njegovim rečima, “to dovodi do pogoršanja kvaliteta života i u razvijenim i u zemljama u razvoju”.

– Postoji realna opasnost od gladi i velikih društvenih previranja, posebno u najsiromašnijim zemljama – istakao je Putin.

On je izjavio i da Azija, u kojoj, po njegovim rečima, jačaju novi centri moći, igra veliku ulogu u tranziciji ka multipolarnom svetu.

– Azijske zemlje su motori svetskog ekonomskog rasta – naglasio je Putin.

On je govorio i o situaciji u Avganistanu i poručio da “nezakonito blokirana sredstva Avganistana moraju biti odmrznuta, i da zemlja treba da dobije nadoknadu za pričinjenu štetu tokom godina okupacije”.

Prema Putinovim rečima, Avganistan ostaje jedan od najakutnijih bezbednosnih izazova u regionu.

Ruski predsednik je rekao da ova zemlja, kao rezultat više od 20 godina vojnog prisustva SAD i NATO-a i neuspeha njihove politike, nije u stanju da se sama nosi sa terorističkim pretnjama, što potvrđuje niz nedavnih krvavih terorističkih napada, uključujući bombardovanje ruske ambasade u Kabulu 5. septembra.

Putin je još skrenuo pažnju učesnicima konferencije CICA na činjenicu da je Rusija zajedno sa partnerima iz Kine, predložila zajedničku izjavu za samit u Astani, o bezbednosnoj saradnji u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija i rekao, da se nada da će ona biti usvojena.

3 COMMENTS

  1. Veliki dio te “zlatne milijarde” cinis ti i tvoji oligarsi. Ti pravis siromastvo i bedu u Rusiji. Vec 22 godine sa svojom bandom krades ruski narod.

  2. ne treba pricati gluposti (sfrj), treba znati da je rusija bila gladna krajem osamdesetih i pocetkom devedesetih godina, kako je perestrojka propadala i privreda sovjetskog saveza kolabirala. To sve je naravno potpomognuto sa zapada, izdasno, Gorbacov je bio radjen gost jer je Njemackoj trebalo ujedinjenje a zapadu raspad SSSR-a.
    Gorbacov je mislio sa zapadnom pomoci pretvoriti privredu iz planske u neku vrstu trzisne, kao i Markovic u Jugoslaviji. A posto zapadu nije bilo u interesu da to uspije, posujes razdor i otezavas, pravis se dobar i lud, tjeras svoje. Pjave se pokreti raspadanja, koji su poduprti. Njemacka se ujedinila, Raspada se SSSR, nema mu pomoci, Rusija to ne moze sprijeciti. Privreda, vojska, finacije, sve je na podu, u ministarstvima (ruskim) sve sami savjetnici sa zapada savjetuju ministre i vladu. NATO obecava Rusiji da se nece pribliziti njenim granicama (usmeno naravno, ali to sada priznaje niko manji nego Dzosef Borell, suveren drzave teze ka tome, rusija je slaba da se suprotstavi, provo se mora potruditi da odrzi Rusiju na okupu. Nato se siri, Rusija guta, pocinju se ratovi bez odobrenja savjeta bezbjednosti, Rusija guta jer je slaba da se suprotstavi i to dobro zna. Jeljzin, pijanac, alkos, propalica, je dobar pajdo sa Klintonom i pogotovo Sarkozijem, zajedno se prave pijanke, a onda se sve potpise sto se nadje na stolu. Rusija guta jer je jos uvijek slaba da se suprotstavi. Gleda svoja posla i upozorava zapad, prakticno mole NATO da se ne sire na istok, oni ih ignoriraju, rusija guta. Dokle? Putin dolazi i nalazi zemlju na podu, uredjuje sistem onako kako je on ucio a ne kako drugi kazu, gradi drzavu, privredu i vojsku 20-ak godina i suti, trpi. Onda se desava Ukrajina, tzv. obojena revolucija i nasilna promjena vlasti koja ukrajinskim rusima i ne samo njima ukida skoro sva prava, ne smije se koristiti ruski jezik, povreda ljudskih prava, zapad suti, jedino madjarska se buni. Raspada se Ukrajina, iznutra, nije nju rusija napala, Ukrajina se raspala 2014 godine. Njemacka i Francuska pokusavaju izdogovarati neki sporazum, uspijevaju, separatisti prihvataju, prihvata i rusija, Ukrajina ta sporazum proglasava nepovoljnim i ne zeli ga sprovesti? Radi na vojnom rjesenju, naravno ne sama, odbacuje EU iz price, osim Poljske, samo su jos USA i VB najbolji savjetnici, treneri, dobavljaci, itd. ima toga jos more za pricati, cinjenica je da ovaj rat nikome ne donosi dobro a pogotovo ne Ukrajini, tzv. vojno rjesenje nije nikakvo rjesenje, sta bi sada trebalo? Da ukrajina osvoji ponovo svoj bivsi terirorij i da protjera tih nekih 6 miliona ljudi u rusiju, sa njihovih ognjista, iz njihovih kuca?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here