Putina vole vojnici, studenti i penzioneri

0

I staro i mlado voli Vladimira Putina
 

Već nekoliko meseci ogromna većina stanovnika Rusije veruje da je delatnost Putina, kao predsednika, uspešna i da potpuno odgovara njihovim interesima. U skladu sa masovnom analizom koja je izvršena po narudžbini CPA, za poslednje dve godine kod petine stanovništva poboljšao se odnos prema Putinu, a pogoršao samo kod četiri odsto.

 

Pri tome je sve više mladih ljudi koji podržavaju Putina, što nije bio slučaj u njegovim prethodnim mandatima. Broj studenata koji su naklonjeni politici Putina jednak je broju penzionera i iznosi trećinu ukupnog broja grupa stanovnika Rusije.

 

Rezultati istraživanja govore o rastu optimističkog raspoloženja među Rusima. Uspešna Olimpijada u Sočiju i događaji na Krimu predstavljali su podstrek za masovniju podršku Putinu. Njemu su prišli mnogi koji su prethodno podržavali Dmitrija Medvedeva, ali i ono koji do sada nikada nisu bili Putinove pristalice.

 

Pročitajte još:

* 90 odsto Nemaca podržava Putina

* Putin nikad jači: Podržava ga 74 odsto građana Rusije

* Svi strahuju od Putina, ruskog medveda

* Feridž: Merkelova je bedna, Putin briljantan

Ali, mnogi zanemaruju činjenicu da je Putin, vraćajući se u Kremlj na treći predsednički mandat, počeo da rešava najoštrija socijalno-ekonomska pitanja u društvu – navode analitičari. Putin se prihvatio rešavanja statusu budžetskih radnika i vojnih lica. Nivo njihovih plata sada je doveden do – prihvatljivog. Radi se i o deofšorizaciji ekonomije. Vektor ove politike je zadat i odgovara očekivanjima društva.

 

Odobravanje delatnosti predsednika od značajnog dela društva dovelo je do primetnog smanjenja opozicionog polja u Rusiji. Stručnjaci procenjuju da su opasnosti po Putinov budući rejting, osim pitanja Ukrajine (prema anketama, ogromna većina Rusa ne želi rat sa Ukrajinom niti vojnu intervenciju ruske vojske) – ekonomija i socijalna sfera.

 

Planovi vlade da poveća porez na prodaju i za privremeno zamrzavanje koeficijenta penzija mogu imati negativan uticaj na podršku koju predsednik uživa.

U ruskom društvu ima nekoliko zahteva koji su ostvareni samo delimično. Jedan od njih je zahtev za veću socijalno-ekonomsku pravdu.

 

Drugi je kompleks nacionalno-etničkih problema vezanih za masovnu migraciju i ekonomski kriminal. Ova tema se nalazi na spisku najvećih društvenih briga i država za sad deluje nedovoljno efikasno. Ono što je sada trend u Rusiji – to je da država nije usmerena ka raskolu, već ka stvaralačkom kretanju napred.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here