Putinova agenda: Sledeća stanica Gruzija?

0

AP/RIA Novosti
Koliko daleko može da ide u narušavanju suvereniteta suseda, a da ne trpi posledice: Putin
 

Set Mendel iz "Komentari magazina" iskompilirao je nekoliko analiza stručnjaka o ovoj temi, ukazujući na "Gruzijski presedan", sopstvenu ideju da je ruska invazija na Gruziju 2008. Putinu pokazala koliko daleko može da ide u narušavanju suvereniteta suseda, a da ne trpi posledice.

– Zapravo gruzijski presedan je više od invazije, koja je u slučaju Gruzije bila kulminacija oko decenije dugog asimetričnog ratovanja Rusije i pomaganja separatističkih snaga u Južnoj Osetiji i Abhaziji. Rusija je u suštini sledila isti priručnik u Ukrajini, ali je otišla i korak dalje i bukvalno anektirala deo teritorije. Sada bi Putin mogao da učini isto i u Gruziji – navodi Menedel.

On se poziva na Tomas de Vala iz Karnegijeve fondacije koji tvrdi da je ovo manje više formalnost, pošto Rusija već praktično kontroliše Južnu Osetiju. Mendel naglašava da je Rusija u otcepljenim republikama u prošlosti organizovala svoje sipostave i da je čak delila i ruske pasoše. Po njemu je ovo bez sumnje eskalacija "zamrznutoh konflikta" u Gruziji.

– Sporazum nije nikakvo iznenađenje. Moskva je imala potpunu kontrolu nad Južnom Osetijom otkad ju je priznala kao nezavisnu 2008. U poređenju s Abhazijom, tamošnji broj stanovnika je mali. Južna Osetija je 1989. imala 100.000 stanovnika, ali je nakon toliko godina sukoba i odlaska mahom gruzijske populacije, samo 21.000 glasala na parlamentarnim izborima prošlog juna – piše Mendel i dodaje da je istovremeno Severena Osetija običan autonomni region Rusije bez ikakvih karakteristika samostalnosti.

– Očigledno je pitanje: Zašto Putin to radi, ili barem zašto to radi sada? Samo Putin zna tačan odgovor, ali to pokazuje i koliko je tamošnji sukob različito viđen iz Vašingtona i Moskve – naveo je Mendel.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here