EPA-EFE
Predsednik Rusije Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je da će sledeća nedelja na teritoriji cele zemlje biti neradna za sve zaposlene, iako će apoteke, prodavnice, bolnice, gradski i međugradski previz, kao i ostale uslužne delatnosti nastaviti sa radom.

On je rekao da je ta mera neophodna zbog širenja koronavirusa.

– Ovo će doprineti da se smanje rizici od širenja koronavirusa. Najvažnije je trenutno da svi ostanu kod kuće – istakao je Putin.

On je takođe naveo da Rusija trenutno izlazi na kraj sa koronavirusom, ali da je zaraza svuda oko nje, te je teško u potpunosti sprečiti da virus prodre u zemlju.

On je takođe predložio i da se odloži glasanje za ustavne izmene i dodao da će o novom datumu biti reči naknadno.

Građani Rusije: Budite disciplinovani

Ruski predsednik pozvao je građane da budu disciplinovani i odgovorni, te da je najbezbednije danas ostati kod kuće.

– Sve mere po pitanju borbe protiv koronavirusa daće rezultat ukoliko budemo ujedinjeni – rekao je on.

Takođe je naveo i da bi građani trebalo sa velikom ozbiljnošću da se odnose prema savetima stručnjaka kako bi se sačuvali od ove bolesti.

Pomoć porodicama i građanima

Rusija će u vidu podrške porodicama sa decom u naredna tri meseca isplatiti po 5.000 rubalja za svako dete do tri godine, saopštio je Putin.

Takođe je rekao da će nezaposlenima biti uvećan iznos socijalne pomoći sa 8.000 na 12.130 rubalja.

– Ekonomija Rusije, kao i ekonomije drugih zemalja, zbog koronavirusa prolaze kroz katastrofalan period. Potrebno je podržati one koji se susreću sa gubitkom posla – dodao je.

Putin je naveo i da će svim građanima kojima primanja budu pala na ispod 30 odsto od realnih biti omogućen moratorijum na isplate kredita.

Za stabilizaciju ekonomske situacije potrebne dodatne mere

Putin je istakao da je za stabilizaciju ekonomske situacije, u okviru koraka za podršku ekonomije, preduzeća i građana, predložio sledeće mere:

— Da bi se sprečilo širenje virusa korona, naredna nedelja proglašena je neradnom i plaćenom. Sve službe za obezbeđivanje uslova za život, uključujući transport, organe vlasti, medicina, nastaviće da rade.

— U narednih šest meseci sve socijalne isplate i naknade produžuju se bez davanja potvrda.

— Sve isplate veteranima i učesnicima rata u vezi sa 75. godišnjicom Pobede treba da se izvrše u aprilu.

— Isplate prema bolničkim listama treba da se izračunavaju po stopi od najmanje jedne minimalne zarade mesečno.

— Naknade za nezaposlene moraju biti izjednačene sa minimalnom zaradom.

— Za podršku porodicama sa decom koja imaju pravo na dečji dodatak, u naredna tri meseca biće isplaćeno pet hiljada rubalja za svako dete do tri godine.

— U slučaju pada mesečnog dohotka za više od 30 odsto, građaninu se mora odložiti servisiranje potrošačkih i hipotekarnih kredita.

— Malim i srednjim preduzećima treba odobriti odlaganje plaćanja poreza na šest meseci, osim PDV-a.

— Vlada i Centralna banka treba da predlože i preduzmu dodatne mere za održivi razvoj realnog sektora privrede, uključujući državne garancije.

— Sve isplate prihoda u vidu kamata i dividendi koje idu u inostranstvo treba oporezovati po stopi od 15 odsto.

— Kamate i prihodi od bankarskih depozita i ulaganja u dužničke hartije u vrednosti od više od milion rubalja oporezovaće se po stopi od 13 odsto.

— Smanjiće se premije osiguranja na 15 odsto za plate veće od minimalne zarade, pre svega za radnike malih i srednjih preduzeća.

— Biće uveden šestomesečni moratorijum na stečaj preduzeća u teškoj situaciji, stečajni postupak treba da bude srazmeran i neopterećujući.

— Treba obezbediti mehanizam za produženje kredita individualnim preduzetnicima u sektorima pogođenim epidemijom virusa korona.

Predsednik je takođe pozvao građane da poštuju preporuke za sprečavanje širenja virusa korona i da se ponašaju odgovorno prema sebi i svojim porodicama.

Prema poslednjim podacima, ukupan broj obolelih od KOVID-19 u Rusiji je 658 (od kojih je 410 u Moskvi), 29 je ozdravilo, a 122 hiljade ljudi nalazi se pod nadzorom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here