EPA/MAXIM SHIPENKOV
Predsednik Rusije Vladimir Putin

Embargo na uvoz hrane pogađa potrošače u Rusiji u vrednosti od skoro 10 milijardi dolara godišnje.

Ruske uzvratne sankcije usmerene protiv uvoza hrane sa Zapada koštaju njene građane 70 dolara po glavi na godišnjem nivou zbog posledičnog rasta cena te robe, pokazalo je najnovije istraživanje na koje se poziva portal „Moskva tajms“.

Istraživanje je pokazalo da kupci u Rusiji plaćaju više cene hrane, naročito ribe, mesa, sira i povrća, kao i da taj rast cena daleko nadmašuje bilo kakve koristi od tog programa sankcija.

Ekonomisti su analizirali potrošačke navike i cene hrane i zaključili da su ruski potrošači u 2013. godini izgubili 445 milijardi rubalja na cenama robe obuhvaćene ruskim uzvratnim sankcijama. Kad se te cifre prilagode današnjim cenama, gubitak iznosi 632 milijarde rubalja godišnje (9,9 milijardi dolara), ili skoro 4.400 rubalja (69 dolara) po stanovniku.

Predsednik Putin uveo je kontrasankcije Zapadu kao odgovor EU i SAD zbog sankcija protiv Rusije posle pripajanja Krima. Od 2014, ruska vlada sprovodila je politiku subvencionisanja kako bi izgradila domaću poljoprivrednu proizvodnju u zemlji i postala samodovoljna u proizvodnji mesa, mleka, sira, voća i povrća.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime