Putinovo “ne” komercijalizaciji

0

Protivi se korišćenju njegovog lika u komercijalne svrhe: Vladmir Putin
 

“On se prema tome odnosi negativno. S druge strane, to ni iz daleka nije prvi slučaj korišćenja predsednikovog lika u gadžetima i na telefonima. Borba sa sličnim pojavama ne spada u naše prioritete, to sad nije glavno pitanje na dnevnom redu”, rekao je Peskov.

 

Lik Vladimira Putina kojeg je američki časopis Forbes već po drugi put proglasio za najuticajnijeg čoveka na svetu, privlači preduzimače i u Rusiji i van njenih granica.

 

Bogaćenje bez dozvole

“Izvestija“ pozivajući se na stručnjake podsećaju da postoji ustaljena tradicija korišćenja u akviziciji proizvoda imena, kako istorijskih ličnosti, tako i poznatih savremenih političkih pregalaca. Pritom obično bez dozvole samih ovih ličnosti ili njihovih porodica. I veliki politički pregaoci obično ne obraćaju pažnju na pokušaje ljudi da se obogate na njihovom rejtingu i ne upuštaju se u skandale s proizvođačima.

S portretom Putina napravljena je kolekcija majica kratkih i dugih rukava ruskih dizajnera Ane Jefremove i Ivana Jeršova. Kolekcija omladinskog brenda Anjavanja počela je da se prodaje u najstarijoj prodavnici GUM u Moskvi na Crvenom trgu još u junu.

 

Tada je svih 5 hiljada majica rasprodato za tren oka. Jednu od majica u toku druge akcije, koja je održana u avgustu, za vreme svoje posete Moskvi kupio je holivudski glumac Miki Rurk.

 

U oktobru su kupcima predstavljeni topli duksevi s novim printovima, Putin u dresu ruske hokejaške reprezentacije, Putin s leopardom, Putin kako jaše na konju. Takođe, mogao je da se kupi modni detalj – futrola za iPhone s likom predsednika u vojničkoj uniformi.

 

Po rečima dizajnera, njihove proizvode s Vladimirom Putinom nemaju samo Miki Rurk i Stiven Sigal, već i mnoge ruske zvezde.

 

Miljenik mnogih zvezda: Miki Rurk u majici sa Putinovim likom
 

S likom i imenom ruskog predsednika na logotipu prodaju se smartfonovi od zlata i titana, futrole za gadžete, šolje, zidni satovi, magneti i podloge za miša.

Kako pišu “Izvestija“, kompanija koja dekodira telefone brenda Caviar plasiraće na rusko tržište zlatni iPhone 6 – SupremoPutin II.

 

U junu ove godine forma koja se u medijima predstavlja kao “italijanska juvelirska radionica Perla Pena“ prezentirala je zlatni iPhone 5S (pozlaćen zlatom od 18 karata) SupremoPutin s Putinovim portretom, ruskim grbom i stihovima himne.

Druga verzija zlatnog iPhone emitovana je u tiražu od 299 primeraka, telefon košta 169 hiljada rubalja (oko 2.900 evra).

 

“Prva serija zlatnih smartfonova iPhone 5S s portretom Vladimira Putina proizvedena je u seriji od 44 telefona i rasprodata je prvog dana, još 100 aparata je napravljeno u njenom drugom tiražu i isto tako munjevito su prodati”, rekla je portparol brenda Kavijar Ana Lobova.

 

Mehanička figura sa likom Vladimira Putina aukcijske kuće "Tim Breker"

 

Ona je priznala da njena kompanija nije dobila dozvolu da u komercijalne svrhe koristi ime i lik predsednika Rusije iako je po zakonima Rusije za korišćenje imena i lika državljanina RF potrebna njegova pisana saglasnost.

 

U pravnoj praksi nije bilo slučaja da političar pokuša da ospori upotrebu svog imena i lika u komercijalne svrhe, navodi list mišljenje stručnjaka za marketing Nikolasa Koroa.

 

Treba istaći da ranije ni Vladimir Putin, ni njegovi predstavnici, nisu davali ocenu marketinškom bumu vezanom za ime predsednika. Dmitrij Peskov je samo jednom prilikom izjavio da sam šef države ne nosi odeću sa svojim printovima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here