Putinu dajemo još mesec dana

0

Dali Rusiji rok od mesec dana da ispuni uslove Zapada: Kameron i Obama
 

Novi stav u odnosima s Rusijom Kameron i Obama su izložili na zajedničkoj konferenciji posle samita Grupe 7 koji je organizavan tako da na njemu ne učestvuje ruski predsednik Vladimit Putin zbog njegovog delovanja u vezi s Ukrajinom.

 

Kameron je rekao da bi Putin, da bi izbegao oštrije sankcije, morao da ispuni tri uslova: da prizna Petra Porošenka kao novog predsednika Ukrajine, da zaustavi prelaženje vojske preko granice, i da uskrati podršku proruskim separatistčkim grupama na istoku Ukrajine.

 

"Ako se te stvari ne dese, onda će usledi sankcije po sektorima", rekao je Kameron.

 

On je rekao da će jul biti ključan u prosuđivanju da li je Putin preduzeo tražene mere, i dodao da će to tražiti od ruskog predsednika kada se s njim danas sastane.

Obama je rekao da su lideri G7 jednoglasni oko stvari koje je Kameron izneo.

 

"Ako Putin preduzme korake, onda će biti moguće da počnemo da obnavljamo poverenje između Rusije, njenih suseda i Evrope", rekao je Obama.

 

Američki predsednik je priznao da sankcije koje treba da pogode ključne sektore ruske ekonomije, mogu da imaju veliki uticaj širom Evrope zbog njenih privrednih veza s Rusijom i dodao da ne očekuje da se sve evrope države saglase s njima.

 

"Važno je imati uvidu osetljiva pitanja pojedinih zemalja i obezbediti da su svi uzeti u obzir", rekao je Obama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here