Putovanje za mirisom istopljene čokolade

0

Flandrija, Belgija
 

Belgijanci vole čokoladu skoro kao i pivo – što znači – mnogo! Pri tom, nisu u pitanju bilo koje čokolade.

Belgijanci su ponosni na sebe jer važe za jedne od najkvalitetnijih i najinovativnijih proizvođača ove poslastice. A tek Flamanci, smatra se da se najbolje čokolaterije nalaze baš na njihovoj zemlji. Putnik koji prolazi kroz Briž ili Brisel trebalo bi da svrati u neki od ondašnjih muzeja čokolade i nauči po neku zanimljivost o njenoj istoriji i načinu pravljenja, a u Antverpenu i Briselu u najpoznatijim čokolaterijama može čak i da vidi uživo proces proizvodnje i degustira po malo.

 

Gana
 

Ako ikada naiđete na čokoladu Dajari Milk pomislite na Tetea Kuariša. Ko je on? Sasvim normalno pitanje. To je čovek koji je zasadio prvo kakao seme u Gani, stvarajući tako granu poljoprivrede koja je učinila ovu afričku zemlju najvećim izvoznikom kakaa u 20. veku. Zahvaljujući ovako velikom dostignuću osnovan je i Institut za istraživanje kakaa i čokolade.

 

Južni Belize
 

Mnogo pre nego što se Kolumbo izgubio na svom putu za Indiju generacije Maja i Acteka su pile xocolatl i kukuh – gorko-ljuto piće dobijeno od semena kakaa. Danas, uzgajanje kakaa u brazilskoj oblasti Toledo je dobilo potpuno novi zamah zahvaljujući zelenoj i crnoj čokoladi, čiji se sastav zasniva na drevnom receptu Maja. Turistima se nudi mogućnost da vide plantažu, probaju sveže očišćeno seme i osete na nepcima čokoladu, potpuno drugačiju od one koja se konzumira u Evropi.

 

Turin, Italija

 

Od kada je vojvoda Filiberto probao slatko piće Acteka tokom svojih konkvistadorskih avantura u 16. veku, ovaj grad je postao prepun čokolade. Na svim bulevarima i trgovima načičkane su brojne čokolaterije. Jedna od najpoznatijih je ona Guida Gombina u kojoj se oseća jedinstveni ukus turinske čokolade začinjene lešnicima. Famozna đanduja.

Švajcarska
 

Ova zemlja ima najveći potrošnju čokolade po glavi stanovnika i iznedrila je neke od najpoznatijih industrijskih proizvođača: Lint, Nestle, Toblerone. Ako posetite fabriku Nestle dobijate besplatne proizvode, a možda veće uživanje od toga je da probate ručnorađene čokoladne praline u manufakturi Sprungli koja se u kontinuitetu bavi čokoladom od 1836. godine.

 

Pariz, Francuska
 

Čokoholici, dobro došli u raj! Gde god da se okrenete čekaju vas izvrsne manje ili veće čokolaterije, čokoladni kafei, poznata škola čokolade ili festival čokolade. Degustacija zagarantovana, ukus izvrstan.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here