EPA/Christian Essler
Policijska racija u Drezdenu

Nemačka policija pretresla je danas nekoliko lokacija u istočnoj pokrajini Saksoniji u okviru istrage o, kako su rekli, zaveri aktivista protiv vakcinacije za ubistvo pokrajinskog premijera Mihaela Krečmera.

Pretresi u gradu Drezdenu bili su usmereni na pojedine članove grupe u programu za razmenu poruka “Telegram”, gde se razgovaralo o planovima za ubistvo u vezi sa suzbijanjem koronavirusa koje sprovodi državna vlada, saopštila je policija.

Grupa “Drezden Oflinevernetzung”, ili “Drezdensko oflajn umrežavanje”, došla je u centar pažnje vlasti nakon istrage koju je prošle nedelje objavila televizija ZDF.

Izveštaj ZDF-a otkrio je da su članovi grupe “Telegram” na sastancima u Drezdenu govorili o ubistvu predstavnika Vlade Saksonije.

Specijalne snage učestvovale su u racijama koje su pokrenute danas nakon što su izjave članova grupe “Telegram” sugerisale da bi oni mogli da poseduju oštro oružje i samostrele, objavila je policija Saksonije na Tviteru.

Saksonija, koja ima drugu najveću stopu novih slučajeva koronavirusa u Nemačkoj i najnižu stopu vakcinacije, poslednjih nedelja potresaju protesti protivnika ograničenja uvedenih zbog koronavirusa.

Prošlog meseca, grupa demonstranata održala je skup sa bakljama ispred kuće ministarke unutrašnjih poslova Saksonije, što se smatra implicitnom pretnjom nasiljem protiv nje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here