D. Timarac
SRCE U RODNOM KRAJU: Raco Dabić

Bog ljubi vesela darodavca, radujemo ga kad dajemo od srca. Onaj ko velikodušno pomaže, sarađuje sa Bogom, a on na velikodušnost gleda kao na zajam dat njemu samom. Biblija uči da će Bog nagraditi onoga ko rado daje drugima i pomaže.

Trideset i osam imena je na spisku onih koji su novčanim prilogom pomogli da se izgradi drvena crkva u Alinom Potoku na Zlatiboru, rodnom mestu Race Dabića, zamenika predsednika Bratstva Sveti Nikolaj iz Sidneja. U skromnoj akciji koju je inicirao Dabić, sakupljeno je 7.100 dolara, a među darodavcima su ljudi velikog srca.

Crkva u Alinom Potoku je posvećena Prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja, a 22. maja je u njoj održana i prva liturgija.Tom prilikom, uz sasluženje sveštenstva toga kraja, prisustvovali su mnogobrojni vernici sela Alin Potok i okoline. Liturgiju su služili otac Milan Mijailović i otac Aleksandar Đuričić. Na radost starešine crkve, oca Dragiše Đuričića, hram je bio pun. Na prvoj liturgiji slavu su uzeli Darko Niketić i Nataša Dabić.

Nakon liturgije, prisutnima se besedom obratio otac Milan.

– Evo sabrani u ime Svete Trojice, oca, sina i svetog duha, pod svodovima ovog hrama prinosimo Gospodu našu beskrvnu žrtvu koju On pretvori duhom svojim svetim u istinsko telo i u njegovu istinsku krv – poručio je otac Milan.

Raco Dabić već 45 godina živi u Sidneju, a o akciji prikupljanja donacija koju je pokrenuo, kaže:

Crkva brvnara za Zlatiborce

– Uz blagoslov vladike Siluana, Crkvena opština Sveti Sava u Flemingtonu kojoj pripadam, prijatelji i sveštenici iz drugih parohija, prikupili smo 7.100 dolara i to je naša donacija za ovaj lepi hram – istakao je Dabić.

Domaćini hramovne slave za narednu godinu biće Radomir Dabić i Krsta Petrović.

Otac Dragiša čestitao slavu

Starešina hrama otac Dragiša nije krio oduševljenje i radost povodom izgradnje ove svetinje.

– Želim da pozdravim sve meštane Alinog Potoka, da im čestitam hramovnu slavu i da se zajedno svi duhovno radujemo ovome danu. Molimo se Gospodu da nas svake godine bude sve više.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here