EPA/Yuri Kochetkov
Predsednik Bugarske Rumen Radev

Dan nakon što je Rumen Radev obezbedio svoj drugi mandat, izazvao je kritike od glavnog partnera zemlje u NATO-u zbog svojih primedbi o statusu poluostrva Krim.

Radev pobednik na predsedničkim izborima u Bugarskoj U Bugarskoj danas drugi krug predsedničkih izbora

Ambasada SAD u Bugarskoj je u saopštenju izrazila “duboku zabrinutost” zbog nedavnih Radevovih komentara u kojima je Krim nazvao ruskim.

Poluostrvo je Rusija pripojila Ukrajini 2014. godine, a NATO i Evropska unija ga smatraju i dalje dijelom Ukrajine.

U predsedničkoj debati sa svojim protivnikom desnog centra Anastasom Gerdžikovom prošlog četvrtka, Radev je insistirao na pragmatičnim vezama sa Rusijom, dodajući da bi EU trebalo da obnovi svoj dijalog sa Moskvom.

– Sankcije koje su uvedene zbog Krima i Ukrajine ne daju rezultate”, rekao je Radev.

Rekao je da je Krimsko poluostrvo “trenutno rusko”, dodajući: “Šta drugo može biti?”

Ove primedbe su već izazvale proteste ukrajinske vlade.

– Sjedinjene Države, G-7, Evropska unija i NATO su bili jasni i ujedinjeni u našem stavu da je, uprkos pokušaju ruske aneksije i tekuće okupacije, Krim Ukrajina – saopštila je američka ambasada.

– Svi mi, uključujući Bugarsku, smo na samitu Krimske platforme u avgustu izjavili da je Krim sastavni deo Ukrajine i da ne priznajemo i nećemo priznati napore Rusije da legitimiše svoju nezakonitu zauzimanje i okupaciju poluostrva – navodi se u saopštenju.

Bugarska je veoma podeljena u svojoj lojalnosti. Iako pripada NATO-u i EU, mnogi Bugari i dalje osećaju kulturno-istorijsku srodnost sa Rusijom. Crnomorska zemlja ostaje u velikoj meri zavisna od ruske energije i izložena je rastućim tenzijama između Rusije i Zapada.

Sa skoro svim prebrojanim glasačkim listićima, Radev je imao 66 odsto glasova u drugom krugu izbora, saopštila je u ponedeljak centralna izborna komisija zemlje.

Njegov protivnik Anastas Gerdžikov priznao je poraz i čestitao Radevu, koji 22. januara počinje drugi mandat.

1 COMMENT

  1. Covek je mislio da je slobodan reci svoje misljenje. Zaboravio je da je njegova zemlja vazal i da mora imati misljenje svojih gazda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here