Radikali protiv promene Ustava

0

Za unitarnu Srbiju: Aleksandar Martinović

 

Ustav Srbije je donet pre dve i po godine i još nije ni zaživeo jer Kosova i Metohija nisu integrisani u ustavno-pravni sistem Srbije, još nije konstituisan ni ustavni sud i u takvim uslovima je neozbiljno govoriti o promeni Ustava, rekao je poslanik radikala Aleksandar Martinović na konferenciji za novinare.

On je ukazao na opasnost da Ustav posle promene ne bi bio bolji, nego da bi se na taj način omogućilo dalje komadanje Srbije jer se do kraja marta očekuje pojava nacionalne strategije za decentralizaciju Srbije koju bi trebalo da izradi Nacionalni savet, na čijem čelu je lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

Stvaranje novih regiona predstavljalo bi dezintegraciju države i vraćanje Srbije u period pod Turskom, pre Prvog srpskog ustanka, kada je Srbija bila podeljena na nahije, ocenio je Martinović.

 

On je rekao da je potrebno primeniti postojeći Ustav i sa tim uskladiti i zakone i istakao da Srbija treba da ima jednog predsednika, jednu skupštinu i jednu vladu i da izdvaja sredstva za pokretanje proizvodnje, oživljavanje poljoprivrede i rešavanje nagomilanih problema građana.

Martinović je istakao da Srbija treba da bude unitarna, bez pokrajina Kosovo i Metohija i Vojvodine, i da ima razvijenu lokalnu samoupravu sa većim stepenom autonomije i finansijskih ovlašćenja nego što ih ima sada.

 

Prema njegovim rečima, cilj Vašingtona i Brisela je da posle Jugoslavije razbiju i Srbiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here