Pixabay.com

Direktor nove Državne bezbednosti (DSN) Austrije Omar Haidjavi-Pirhner upozorio je na jačanje džihadističke scene.

On je, za radio “Oe1 “, rekao da su islamistički ekstremisti iskoristili vreme pandemije kako bi ” konzumirali onlajn propagandu preko interneta”.

Istakao je da je radikalizacija zbog toga masivno porasla.

“Posledice toga sada, nakon pandemije, ili u međufazi pandemije, ponovo akutno osećamo u realnom životu”, rekao je Haidjavi-Pirhner.

Ukidanje ograničenja slobode kretanja je islamistička scena ponovo aktivno počela sa regrutovanjem i organizovanjem susreta izvan interneta.

Prema njegovim rečima bezbednosne vlasti se nalaze pred novim izazovima.

Nakon smrti jednog od lidera Islamske države je ta organizacija pozvala na osvetu, i uz to su mnogi džihadisti ocenili da je preuzimanje vlasti od strane talibana u Avganistanu neka vrsta pobede nad zapadom, objasnio je on.

Ukazao je da je to sve dovelo do buđenja tih struktura u Austriji.

Islamski ekstremizam, kaže, ponovo sve više predstavlja akutnu pretnju po Austriju.

Haidjavi-Pirhner naglašava da nema konkretnih planova za terorističke napade u Austriji, ali da je terorizam u celom svetu realna pretnja.

Podsetio je da su poslednji teroristički napadi, sa islamističko ekstremističkom pozadinom, u Evropi počinjeni od pojedinačnih lica, koji su pristalice Islamske države ili neke druge organizacije, ali koji sami donose odluke da li će i kako će izvršiti napad.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here