Tanjug

Uticaj radikalnog Islama, posebno iz arapskih zemalja, na Kosovu se širi preko brojnih nevladinih organizacija, koje su u poslednjih godinu dana dobile više od 25 miliona evra, kaže stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević.

– Prema najnovim izveštajima, te organizacije su samo u poslednjih godinu dana iz Libije, Libana, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije dobile više od 25 miliona evra. Naravno, da je poznato da se iza tih nevladinih organizacija, kriju terorističke grupe. U aprilu 2019. izvršen je povratak kosovskih džihadista koje su uhapsile iračke i kurdske snage na područjima gde je slomljena vladavina ISIL. Porazom Islamske države, teroristi i oni koji su ih podržavali raširili su se po regionu i celoj Evropi – naglasio je Galijašević.

Prema njegovim rečima na Kosovu “zapadne službe i tzv. kosovske bezbednosne strukture nisu učinile ni najmanji napor u identifikaciji onih koji su regrutovali, omogućili ili finansirali džihadiste sa Kosova da odu u sirijski rat“.

Organizatori i finansijeri, razne grupe u procesu regrutacije džihadista su i dalje na Kosovu, a niko se ne bavi identifikacijom tih grupa i organizacija, ukazao je on.

“Istovremeno, u vremenu pandemije i ilegalnog migrantskog talasa, mogućnosti bezbednosnih provera i utvrđivanja identiteta lica koja u grupama ulaze u zemlju, su na minimalnom nivou“, upozorio je on.

Prema njegovom mišljenju, to potvrđuje informacije koje je saopštio ambasador Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja, da će “Kosovo i dalje funkcionisati kao lažna država i pokriće za organizovani kriminal, trgovinu drogama i ljudima, te služiti kao regrutni centar džihadista i predstavljati dugoročan bezbednosni problem za celu Evropu“.

Galijašević je podsetio, da prema izveštaju Stejt Departmenta o terorizmu za 2017. godinu, koji je predstavljen u Vašingtonu sredinom 2018. godine, sa teritorije Kosova u Siriju i Irak su tokom 2016 godine otišle 403 osobe, sa ciljem da se bore u redovima Islamske države i Al-Nusra Fronta.

Radikalni elementi nisu izuzeli ni kosovsku, albansku dijasporu iz procesa regrutoavanja i mobilizacije, jer je oko 50 boraca koji su se borili na Bliskom istoku živelo u evropskim zemljama, istakao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here