EPA/Florian Wieser
Kancelar Austrije Aleksander Šalenberg

Ministar inostranih poslova Austrije Aleksander Šalenberg istakao je da 2021.ne sme da bude, kao 2020.izgubljena godina za Zapadni Balkan po pitanju daljeg približavanja EU.

Šalenberg je, u diskusiji na Političkoj akademiji Narodne partije Austrije (OVP) u Beču, rekao da je 2020.godina za Zapadni Balkan bila, po pitanju pristupnog procesa, izgubljena godina.

– Radimo iza kulisa da i ova godina ne bude izgubljena godina. Tražio sam da se pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom otvore ove godine – objasnio je on.

Ukazao je da je njegova nedavna poseta Skoplju i Tirani, zajedno sa njegovim češkim i slovenačkim kolegama, bila snažan signal podrške koju pruža centralna Evropa.

– Severna Makedonija i Albanija učinili su sve ispravno i ispunili sve uslove – dodao je Šalenberg.

Kazao je da je razgovarao sa Bugarskom, koja blokira otvaranje pristupnih pregovora, dodajući da će se toj temi dalje posvetiti.

– Region Zapadnog Balkana je pun nerešenih bilateralnih pitanja. I Austrija je imala bezbroj otvorenih bilateralnih pitanja sa svojim susedima, kao ssto su Beneš dekreti ili spor oko Lipicanera. Pre 15 godina svaki put kada je ministar putovao u neku susednu zemlju putovanje je bilo problematično jer je uvek bilo neko otvoreno pitanje – naglasio je Šalenberg.

Međutim, podvlači Austrija je dokaz da se ta pitanja mogu rešiti.

– Bilateralna pitanja nemaju veze sa pristupnim procesom, već su ona isključivo bilateralna i mogu se rešavati uporedo – zaključio je šef austrijske diplomatije ocenivši da je makedonsko pitanje sa bugarskom svakako rešivo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here