Rađa se fond za pomoć srpskoj deci

0

 

Pesme su mu nastale u poslednjoj deceniji, a javnu promociju za svog člana, pred velikim brojem prijatelja, organizovalo je ovdašnje Srpsko književno udruženje "Prosveta", čiji je on jedan od osnivača. Promocija je ujedno bila i poziv za osnivanje fonda za pomoć deci u otadžbini.
 

Koliko poklanjamo, toliko vredimo

Gotovo svaka Jovanovićeva poruka predstavlja dobronamernu opomenu. On tako u predgovoru piše svom čitaocu:
"Nadam se da ćeš u zbirci pronaći sebe, dio svog života. Možda ćeš se sjetiti gorke prošlosti, sretne ili promašene ljubavi i sretne sadašnjosti. Kroz bilo koju pesmu, stih, rečenicu, ja želim da otkriješ barem jednu vodilju života. Sreću za kojom težimo, za pravdom, istinom ili opomenom, da ne činiš loša dela. Loša dela kao i mržnja su teret celog života (patnja i bol). Koliko smo naučili da darujemo, toliko smo sretni, koliko darujemo, toliko je poželjno da primimo, koliko poklanjamo, toliko vredimo."

Predsednik "Prosvete" Toda Matić-Medić za Nikolina sećanja kaže:

– Duboka je ta rana koja ga prati kroz život, da je morao krenuti putem njegovog dede (emigrant u Ameriku) i napustiti svoje rodno mesto i svoje ognjište. Nadam se da će ovom predivnom knjigom koja je večeras pred nama pesnik Nikola Jovanović bar donekle zalečiti svoje rane, za nadom i željom za bolje sutra jer on to i zaslužuje.

O sebi samom, Nikola Jovanović veli u knjizi, a slično je ponovio i pred publikom:
"Volio bih svu đecu svijeta okupiti, o dobroti govoriti, gladne nahraniti, svim beskućnicima kuće napraviti i pokloniti, sve bolesne izliječiti, sve nesrećne usrećiti, onima koji mrze umjesto mržnje osjećaje i ljubav usaditi".

Ovakva njegova želja zaista nije samo na papiru. I u obraćanju posetiocima na promociji svoje knjige, Jovanović je najmanje govorio o njoj i sebi. Umesto toga, on je prisutne pozvao da ovde u Australiji budu, zajedno s njim, začetnici dečjeg fonda, pri kome bi sakupljali pomoć za decu u otadžbini. Pripremio im je, kazao je, olovke i papir, da svako napiše predlog kako da se fond zove.

– Možemo li naći mogućnost da pomognemo toj nesretnoj deci s prostora bivše Jugoslavije? – pitao je Jovanović svoje goste. – Evo, hajde da sa ovog mesta krene apel širom Australije, da formiramo fond za gladnu i siromašnu decu. Pripremio sam papir i olovke i kutiju, da napišete vaše ime i prezime i predložite kako bi se fond zvao. S tim da se akcija vodi na drugačiji način, da ne bude ono što se dešavalo za vreme poslednjeg rata, da je pomoć odlazila na drugu stranu, a sirotinja je nikad nije dobila. Svako od nas ko radi, ima novca i može da ga troši kako želi, a ja molim da otvorimo malo dušu i pomognemo toj deci – kazao je Jovanović i izrazio zahvalnost "Vestima", "koje su najangažovanije na svojim stranicama, preko njih ta deca dobijaju koliku-toliku pomoć".

Podsetio je zatim da su potrebe mnogo veće i da se on još seća svog detinjstva u kome su stizali paketi američke pomoći. – Jedva sam čekao da otvorim konzervu s mlekom u prahu.

 

Jovanovićevo opredeljenje za dobro prema čoveku primetio je u svojoj reči i Zlatko Ranogajec, još jedan aktivan član "Prosvete".

 

Poruka novinarima

Poučen svim što mu se desilo u životu, Nikola Jovanović piše i ovo: "Poruka svim novinarima, piscima i pesnicima, nemojte lažno i neistinito pisati, narod u zabludu dovoditi, za učinjena nedjela kad tad pred nekim ćete odgovarati… budite mirotvorci među narodima".

– Kroz čitanje (njegovih) stihova zapazio sam da je čovek čoveku svetinja, kao što je rekao jedan filozof koji je živeo u davna vremena nastanka hrišćanstva. Nikola Jovanović je veoma emotivna ličnost koja se s puno elana zalaže za dobrobit pojedinca, za prihvatanje ljudi kao ličnosti i za dobrobit zajednice, navodi Ranogajec.
 

Zajedno sa Jovanovićem, u predstavljanju njegove zbirke učestvovali su Voja Rajić, Toda Matić-Medić, Slađana Marić, Dragiša Živković, Živorad Jovanović i Jelena Garancir. Promociju je vodila Bojana Miljević.

Dok se potpisivao na knjige, Nikola je svakoj dami u sali poklonio i po jedan cvet.
Veče je nastavljeno uz pesme i muziku profesora željka Meštrovića.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here