Radni dan, a hram pun

0

Slavske kolače je osveštao prota Milan Pejić
 

– Za svakog Srbina slava je najvažniji događaj u godini, pa tako i za mene. To je i vera i tradicija koja se prenosi s kolena na koleno. Slavili su moji deda Veljko i otac Božidar, a uveren sam da će slaviti i moj sin Marko (15) koji bi da u školi ne piše pismeni svakako bio ovde u crkvi – kaže Dragan Ilić, koji je krsnu slavu naučio da slavi u zavičaju, a ni u Nemačkoj nije prekidao.

On je za slavu uzeo slobodan dan, a goste očekuje posle podne. Supruga Neli je spremila ribu i druge specijalitete bez životinjske masti, jer se posti.

Za slavu su slobodno uzeli i Branislav Tatić iz Lerti, Milorad Bojić iz Hanovera jer je slava i za njih događaj koji obavezuje i zbog vere i zbog predaka.

Među svim njima vlada pravo slavsko raspoloženje, a činjenica što je petak u Nemačkoj radni dan nikome od njih nije problem. Taksi Milorada Bojića miruje i danas kao što je i juče, a Dragan Ilić kaže da je od svog Kontinentala uzeo dan odmora, a raduje se i vikendu jer će imati mogućnost da, kao nekada u Vladičinom Hanu, Svetog aranđela slavi tri dana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here