Radnicima umesto potrošačke korpe sledi kesa

0

Zbog novog Zakona o radu, standard će znatno oslabiti, a potrošačka korpa građana svešće se na potrošačku kesu, tvrde iz USS "Sloga"(Foto: Ilustracija)
 

Kako je navedeno, jedini cilj Vlade je sprovođenje ekstremnih mera štednje, a sindikata – ne menjati postojeći zakon u delu koji se odnosi na uređenje sindikalne scene i utvrđivanja reprezentativnosti radi očuvanja stečenih sindikalnih privilegija.

 

“Sindikat Sloga unosi pometnju u javnost“

Pokret socijalista, stranka ministra za rad Aleksandra Vulina, optužio je danas Udružene sindikate Sloga da unose pometnju u javnost tvrdnjom da Nacrt zakona o radu nije na strani radnika.

"Sloga nastoji da štiti interese žutog kartela, pošto je s Demokratskom strankom (DS) učestvovala na izborima, a samo dan posle izborne skupštine DS-a, političke opcije za čiji račun i interes postoji rukovodstvo Sloge, unosi pometnju u javnosti navodeći da Nacrt zakona o radu nije na strani radnika", navodi se u saopštenju Vulinove partije.

Ovakav način utire put tehnokratskim metodama odlučivanja i donošenja zakona, čime se kolektivno pregovaranje i tripartizam, sada već otvoreno promovišu u ”podaničko partnerstvo“ kao novi model dijaloga socijalnih partnera.

 

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” su ozbiljno zabrinuti što predlog nacrta zakona o radu još uvek nije prezentovan javnosti, već se ona zamajava nekakvim poluinformacijama o postignutim rešenjima u okviru radne grupe, a poslednja je da su sindikati i poslodavci blizu dogovora u vezi većine odredbi, i da je još ostao dogovor o proširenom dejstvu kolektivnog ugovora i utvrđivanja minimalne zarade na bazi potrošačke korpe.

 

“Uvereni smo da će odsustvo demokratskih principa i netransparentnosti pokazati rezultate već sledećeg meseca kada dođe do smanjenja zarada radnicima javnog sektora, a do kraja godine i penzionerima, i kada svi budu shvatili da su rešenja u kontradiktornosti sa svim predizbornim obećanjima aktuelnih učesnika u vlasti, i da će umesto potrošačke korpe dobiti potrošačku kesu“, navodi se u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here