T. Ostojić
Karantin Hauard Springs

Premijer Australije, Skot Morison, najavio je proširenje karantinskih kapaciteta Hauard Springsa u Severnoj teritoriji. Naime, uskoro će se na pomenutom području smestiti 15 odsto svih Ozija, koji se vraćaju međunarodnim letovima iz inostranstva.

Premijer je naglasio da će se karantin proširiti i primaće 2.000 građana svake dve nedelje, umesto dosadašnjih 850.

Morison je rekao da je Komonvelt sklopio sporazum sa vladom Severne Teritorije o proširenju radničkog kampa.

– To će biti učinjeno u narednih nekoliko meseci – naglasio je premijer.

Nakon najave Morisona, glavni ministar Severne Teritorije, Majkl Ganer, otkrio je da će upravljanje objektom pretrpeti značajne promene, s tim što će tamošnja vlada preuzeti domaće i međunarodne operacije karantina.

Naime, do sada je zdravstvo Severne Teritorije bilo odgovorno za domaće dolaske koji su bili smešteni u karantinu, a savezni organi za međunarodne povratnike. Sada to sve preuzima Severna Teritorija.

Traže se radnici

Glavni ministar Ganer nije želeo da kaže koliko dodatnog novca Komonvelt daje za finansiranje proširenja.

Broj zaposlenih će u centru morati da se poveća sa 100 na 500. Poziv za regrutaciju započinje ovog meseca, a novo osoblje počinje s radom od maja.

Prema rečima Majkla Ganera, do objedinjavanja je došlo, jer je značajno smanjen broj domaćih putnika kojima treba karatnin. Ostaje se i dalje pri istom modelu i isti ljudi su uključeni, ali je jasnija upravljačka struktura i jasna sigurnost ko je za šta odgovoran.

Do sada je prošlo više od 4.600 međunarodnih putnika kroz Hauard Spring, otkako su 23. oktobra započeli letovi za repatrijaciju.

U bivšem radničkom selu boravili su Oziji evakuisani iz Vuhana i broda za krstarenje “Dijamantska Princeza“, pre nego što je počeo da preuzima građane koji su se vraćali letovima u organizaciji Savezne vlade.

Blokirana isporuka vakcina

Sve se dešava u vreme kada su zvaničnici u Evropi blokirali isporuku 250.000 doza vakcine Astrazeneka u Australiju.

Ovo je prvi put da je Evropska komisija iskoristi svoja ovlašćenja, da cepiva koja su na kontinentu proizvele kompanije Fajzer i Astrazeneka mogu da napuste njenu teritoriju.

Tokom poslednjih nedelja više od 150 međunarodnih isporuka odobreno je bez zastoja, ali Italija se sada usprotivila isporuci u Australiju. Prigovor Rima podržala je Evropska komisija.

Italijani su izašli sa stavom da u ovom trenutku Australija nije u toj meri ranjiva. S druge strane, zvaničnici Australije su izašli sa stavom da ovo blokiranje neće omesti početak imunizacije stanovništva.

Do sada je stiglo 300.000 doza ovog cepiva. Iako proizvodnja 50 miliona doza treba da počne u Melburnu, još se očekuje 3,8 miliona doza stigne iz inostranstva.

Izgleda da je Australija kolateralna šteta u ratu reči između evropskih zvaničnika i Astrazeneke. EU je nezadovoljna što kompanija nije isporučila potreban broj doza.

Pri tome su milioni doza Astrazeneke stavljeni u skladišta širom EU, jer neki građani odbijaju da ih prime. Konkretno, Italija je primila oko 1,5 miliona doza, ali je administrirala svega oko 350.000.

Melburnški karantin ponovo u žiži

Hotelski karantin u Melburnu je ponovo na meti medija. Ovog puta je do novinara stigla informacija građanina “uzbunivača“, koji je obavestio da medicinske sestre rade u više hotelskih karantina istovremeno, što je suprotno protokolima.

Osoblje karantina, inače, mora na licu mesta svakodnevno da se testira i da prati stroge mere prevencije i kontrole infekcije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here