Youtube/N1
Fahrudin Radončić

Fahrudin Radončić, ministar bezbednosti BiH i predsednik Saveza za bolju budućnost, podneo je ostavku i poručio da je učešće ove stranke u vlasti na državnom nivou završena priča.

Ovo je faktički epilog dvomesečne krize u Savetu ministara BiH, izazvane otkrićem da je najmanje 9.500 državljana Pakistana ušlo u Bosnu zahvaljujući falsifikovanim turističkim vizama ambasade BiH u ovoj zemlji.

Radončić je u obrazloženju svoje ostavke upravo to i potencirao.

– Tražio sam da se migrantska kriza reši legalnim deportacijama, a imali smo problema s Pakistanom i njihovim ambasadorom u Sarajevu, koji ne želi da nam pomogne da deportujemo više od 9.500 migranata, koji su ogroman bezbednosni rizik. Tada su se predsedavajući Predsedništva BiH Šefić Džaferović i ministarka spoljnih poslova Bisera Turković, kadrovi SDA, ogradili od mene kao ministra bezbednosti, kao i od mog plana. U svakoj normalnoj zemlji već tada bi svaki ministar bezbednosti podneo ostavku zato što predsedavajući odnosno šef države staje na stranu jednog ambasadora, a da nije saslušao argumente Ministarstva bezbednosti – rekao je Radončić.

Ekspert za međunarodni terorizam Dževad Galijašević od početka je predviđao upravo ovakav scenario.

On za “Vesti” objašnjava da je odmah bilo jasno da je Radončić ušao u rat koji nije mogao da dobije.

– Na ovaj način Radončić je oprao ruke ne samo od uvoza talibana u Bosnu, već i od besprizorne pljačke naroda tokom pandemije kojom rukovodi SDA. Njegov potez je istovremeno i dokaz da se bezbednosni sistem BiH raspada, a “legitimitet” se postiže time što je na mestu obe bezbednosne agencije rukovodstvo kome je davno istekao mandat – ocenjuje Galijašević.

Prema njegovim rečima, SDA ne dozvoljava smenu direktora OBA Osmanu Mehmedoviću, iako mu je poništena diploma, a mandat istekao pre više od godinu dana.

– SDA takođe blokira i izbor direktora SIPA zato što kandidata za tu funkciju treba da predloži Republika Srpska – upozorava Galijašević.

Sukob stranih službi

Dževad Galijašević (na slici) tvrdi da je Radončić podjednako žrtva SDA, koliko i pakistanske i britanske obaveštajne službe.

– Strancima odgovara da Bosna postane “parking” migranata, uključujući i radikalne islamiste. Otuda se i javnost obmanjuje pogrešnim podacima o broju tih ilegalnih migranata u zemlji. Prava istina je da je u BiH trenutno više od 20.000 talibana i terorista – naglašava Galijašević.

Afera “respiratori”

Radončić je kao razlog svoje ostavke naveo i “strateško neslaganje” u vezi sa aferom “respiratori”, zbog koje je uhapšen premijer Federacije BiH Fadil Novalić, kadar SDA, zbog čega je ta stranka ceo slučaj označila državnim udarom.

On je kao treći razlog ostavke naveo da je Savet ministara “talac odnosa SDA, HDZ-a i SNSD-a” i da ponekad, kako je rekao, treba “izaći iz priče, za koju mislite da nije dobra”.