Privatna arhiva
Starešina liverpulskog hrama prota Aleksandar

U sredu, 19. januara, Srpska Pravoslavna Crkva i njeni vernici širom Australije svečano su proslavili Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih verskih praznika.

Kiša i nevreme nisu sprečili veliki broj vernika u Sidneju da ispune svoje hramove, kako bi prisustvovali liturgiji i osvećenju vode za koju se veruje da je lekovita i čudotvorna.

Svečano je bilo i u hramu Svetog apostola i jevanđeliste Luke u sidnejskom jugozapadnom predgrađu Liverpul, gde je svetu liturgiju služio, vernike pričestio i bogojavljensku vodicu osvetio prota Aleksandar Milutinović, a odgovarao crkveni hor.

BRAT I SESTRA: Vuk i Marija

U svojoj pastirskoj besedi prota Aleksandar je objasnio da se Bogojavljenje slavi 19. januara, jer je tog dana u 30. godini Isusa Hrista u reci Jordan krstio Jovan Preteča, kada se po krštenju koje je obavljeno trostrukim uranjanjem u vodu, otvorilo nebo iz kog se začuo glas Boga Oca koji je obznanio da je Isus sin njegov, a na Isusa je u vidu goluba sleteo Sveti Duh.

Zbog toga se na Bogojavljenje pravoslavni vernici pozdravljaju sa “Bog se javi – Vaistinu se Bog javi”.

– Dan ranije obeležili smo zimski Krstovdan, kao uspomenu na prve hrišćane koji su primili veru na samom početku hrišćanske propovedi. Danas obeležavamo praznik koji se vezuje za Bogojavljenje i krštenje Isusa Hristosa, kao i za dan posvećen Svetom Jovanu Krstitelju, koji je i krstio sina Božijeg u reci Jordan, praznik koji se obeležava dan posle Bogojavljenja – rekao je otac Aleksandar.

Zimski Krstovdan slavi se uvek uoči Bogojavljenja i spada u nepokretne praznike. U kalendaru SPC nije obeležen crvenim slovom, za razliku od Krstovdana koji se slavi 27. septembra, kao uspomena na pronalaženje Časnog Krsta, na kojem je na Golgoti razapet Hristos.

– Praznik Bogojavljenje je inače pun lepih običaja među kojima je plivanje za Časni krst i vađenje krsta iz reka i jezera – naglasio je starešina liverpulskog hrama.

Prema njegovim rečima i onome što nas uči Crkva, na ovaj dan osvećuje se voda koja se nosi kući i pije radi zdravlja i očišćenja duše i tela. Smatra se lekovitom i zaštitom od nečistih sila i čuva se u kućama do sledećeg velikog vodoosvećenja.

Mladen i Savo pomagali svešteniku u točenju svete vodice

Bogojavljenska vodica nikada se ne kvari, jer u njoj, uči hrišćanstvo, prebiva sila Duha Svetoga.
Na Bogojavljenje se nikada ne posti, bez obzira na to u koji dan iu nedelji padne. S ovim danom završavaju se i “nekršteni dani”, započeti na Božić.

Mladost ukrasila hram

I ovom prilikom je među mnogobrojnim vernicima u liverpulskoj crkvi bilo na desetine mladih i dece, koji su svojim prisustvom ukrasili praznik.

Posle verskog obreda većina okupljenih vernika je prešla u crkvenu salu, gde su ovdašnje vredne članice Kola srpskih sestara pripremile kolače, razno voće, kafu i sokove.

Za sve one koji žele da dan Svetog Save proslave u Liverpulu, obaveštenje da sveta liturgija počinje 27. januara u 9.30 časova ujutru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here