R. Rajić Ristić
SLEDEĆI PUT BIĆE BROJNIJI: Neki od učesnika i organizatori

Naša udruženja na severu Italije uspešno odolevaju izazovu pandemije i uprkos svemu, u skladu sa propisanim mera druže se, zabavljaju, slave, organizuju čak i sportske događaje. Tako je Kulturno udruženje Srba Duga iz Montekio Mađorea, nadomak Vićence, samo nedelju posle proslave Mitrovdana u svojim prostorijama organizovalo i turnir u stonom tenisu.

Odziv je po rečima predsednice udruženja Duge, Dušice Lalić bio zadovoljavajući.

– Ovaj mesec je u znaku velikog napora oko organizacije slave i turniru, ali svaki trud se isplati. Pričinjava mi, zaista, veliko zadovoljstvo da vidim naše ljude srećne i na okupu. Našem narodu nedostaje blizina sunarodnika, maternji jezik, topla reč i narodna muzika. Zašto im ne izaći u susret, ako je to ikako moguće, a to i nama ujedno pričinjava, na neki način, radost. Radujemo se svakom trenutku provedenom zajedno – ne krije lično zadovoljstvo, kaže Dušica Lalić, prva dama udruženja.

Mihajlo Blanuša za “Vesti” otkriva detalje.

– Bio je veliki odziv. Prvo mesto je osvojio Nenad Petković, drugo Marko Nikolić, treće Saša Životić i četvrto Goran Milenković . Takmičenje je proteklo u borbenoj atmosferi, a turnir u takmičarskom duhu. Bio je lep i zanimljiv meč između Gorana i Nenada. Posle završenog sportskog okršaja slavilo se i okrepilo, po običaju, uz dobru trpezu – priča Mihajlo Blanuša.

PEHAR POBEDNIKU: Mihajlo Blanuša i Nenad Petković

Pobednik Nenad Petković je očekivano dobro raspoložen.

– Uvek mi je zadovoljstvo da učestvujem na turnirima radi druženja i širenja ovog sporta, koji može svako od nas da praktikuje. Odazivam se vrlo rado i sa velikim zadovoljstvom svakom pozivu. Uslovi i organizacija su bili odlični. Koristim priliku da se javno zahvalim organizatorima i svim učesnicima, a i protivnicima na turniru. Hvala udruženju Duga i jedva čekam da se ponovo vidimo na nekom sledećem turniru, u što većem broju – poručuje Petković.

Viši nivo igre

Trećeplasirani Saša Životić je u Italiji pronašao poznanike sa kojima je već igrao stoni tenis u Srbiji.

– Digli smo ovde stoni tenis na malo viši nivo, jer smo videli da je mnogo naših zemljaka zainteresovano. Ranije je bio sporedna stvar na manifestacijama i priredbama naših udruženja, postavi se jedan sto i onda ko hoće može da igra. Sada imamo četiri naša zemljaka koji igraju u C diviziji italijanskog takmičenja. Pre pandemije korona virusa imali smo i mini-ligu udruženja u provinciji Vićenca; onda smo pauzirali zbog korone, i sada je ovo treći turnir otkako su mere malo ublažene, pa možemo da se okupljamo. Sada su mlađi nadjačali nas učitelje, ali neki igrači su imali zvanične mečeve, pa nisu došli. Mi se poznajemo i to daje posebnu čar našem sportu – kaže Životić koji je poreklom iz Kusića kod Velikog Gradišta.