Radost je pomagati zavičaju

Ž. Marković - Vesti
0
Lična arhiva
PREDAH NA KRAJU AKCIJE: Stojnić (stoji desno) sa saradnicima

Krajem januara familija Stojnić iz Hebruka u Švajcarskoj nastavila je da pomaže školama u Šamcu i okolnim mestima. U taj deo Republike Srpske stigao je drugi šleper humanitarne pomoći koji je uputio Miroslav – Miki Stojnić, a već je u pripremi i treći, koji će krenuti krajem februara.

– Korona je učinila svoje i pomalo je sve stalo, pa tako iz fabrika koje su trebale da naprave novi inventar za više škola u Švajcarskoj roba nije isporučena na vreme. Iz tog razloga smo i mi kasnije preuzeli polovne klupe i stolice koje je znatno ranije trebalo da pošaljemo za Šamac. Iako je sve kasnilo sredinom januara smo dobili polovni inventar i čim je stigao šleper firme Oregon iz Gradiške počeli smo utovar. Ovaj put su to bile samo klupe i stolice namenjene školama u Šamcu i nekoliko okolnih mesta. Bilo nas je 21, moja porodica, kolege, prijatelji različitih veroispovesti i nacija. Utovarao je i čovek koji nam je dovezao nameštaj i njegova supruga. Čak je i opštinski delegat sa sinom radio, čistio i utovarao – sa zadovoljstvom za “Vesti” priča Miroslav – Miki Stojnić, koji već 30 godina šalje pomoć za Republiku Srpsku.

Velika donacija za više škola u Opštini Šamac

Opet se pokazalo da mu Švajcarci ukazuju veliko poverenje.

– Oni mi veruju da se ništa neće proneveriti i zloupotrebiti, da će školska oprema stići u prave ruke. Naravno da mi je drago zbog toga poverenja i ovom prilikom još jednom svima zahvaljujem – kaže Stojnić.

Istog dana kada su utovarili šleper takođe su i izneli stvari iz Stojnićevih garaža u provizorno skladište odakle će krenuti šleper na neku drugu destinaciju.

– A sledeći šleper, treći po redu za Opštinu Šamac je u pripremi i trebalo bi uz Božju pomoć da ga pošaljemo do kraja februara – navodi naš sagovornik koji je predsednik Borilačkog centra Rajntal i Moto-kluba Tof farer u Švajcarskoj.

Utovar školske opreme

On je zadovoljan što sa porodicom i brojnim prijateljima može da pomogne zemljacima u domovini.

– Nadam se da će i drugi klubovi i pojedinci, kada u “Vestima” pročitaju o našim humanitarnima akcijama, krenuti da pomažu kao što mi to od srca radimo – ističe Miroslav Stojnić koji je do sada uputio više od 150 šlepera pomoći za Republiku Srpsku.

Miroslav – Miki Stojnić

Stekao nove prijatelje

Stojnić je sredinom decembra, prošle godine posetio Šamac, odakle se, kaže, vratio u Švajcarsku sa lepim osećajem jer je upoznao nove prijatelje. Pozdravili su ga pre svega deca, nastavnici i direktori škola.

– Otišao sama da se lično uverim kako je raspoređena pomoć koju smo poslali u prvom šleperu. Posetio sam osnovnu školu u Obudovcu, Crkvu Rođenja Presvete Bogorodice u Obudovcu, Crveni krst. Pregledao gde je šta smešteno i zakazao spontane sednice za dogovor o dopremanju nove donacije. Primili su me Đorđe Milićević, načelnik opštine, Simo Varadinović, predsednik skupštine i Mišo Dervenić, načelnik službe za društvene delatnosti, ne verujući da sam stigao čak i sastanak da sazovem. Posetili smo tada još nekoliko institucija – kaže Stojnić.

PREPUN: Prvi šleper koji je krenuo za Šamac

Od računara do garderobe

U prvoj donaciji za Šamac bilo je 26 računara, četiri štampača, laptopa, grafoskopa, 500 stolica, 50 klupa, 25 stolova, dva bolnička kreveta, posteljina, mantili i mnogo garderobe. Sve to je sada u osnovnoj školi u Obudovcu, Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Obudovcu, Crvenom krstu i Domu zdravlja u Šamcu.

Irena Knežević, pedagog Osnovne škole u Obudovcu, zahvalila je donatoru u ime svih radnika i učenika škole, napominjući da nameštaj u školi nije decenijama menjan i da je donacija izazvala sreću na licima učenika.

Stojnić je decenijama najviše pomagao Opštinu Gradiška iz koje je rodom, a donaciju Šamcu je uputio na incijativu Zagorke Jović iz Teslića koja je prijatelj i škole u Obudovcu i porodice Stojnić.