D. Pašić
Po običaju badnjak je nalagan u porti hrama

Uprkos tome što je veliki broj naših ljudi još 24. decembra prethodne godine otputovao da božićne i novogodišnje praznike provede u matici, puno njih je najradosniji praznik dočekalo u Lincu i Gornjoj Austriji. Beskrajne kolone automobila na Badnji dan i veče, u pravcu hrama Svetog Oca Vasilija Ostroškog u Lincu, kao i dupke puno prelepo zdanje pored Dunava na večernjoj službi, najbolje su odslikavali dolazak najradosnijeg hrišćanskog praznika. Od samog jutra na Badnji dan su vernici pristizali na ispoved i pričešće, a loženje badnjaka u porti hrama sve ih je okupila oko ognja. Veliki badnjak koji je osveštan u hramu na nalaganje je odneo sveštenik Mićić:

– Neka nam Božić donese pre svega mir i zdravlje, da svi budu veseli i radosni cele godine – čestitao je najradosniji praznik Miladin Koturović, rodom iz okoline Guče, koji redovno iz Velsa dolazi na bogosluženja u Linc.

Puno mladih je sa svojim najbližima bilo u hramu:

– Predivno veče puno radosti i ljubavi, upravo onako kako to verovatno Bog želi – poručio je 20-godišnji Nemanja Sironjić, koji je sa mlađim bratom Sinišom došao da Badnje veče provede kod hrama.

Protojerej stavrofor Dragan Mićić uprkos zdravstvenim problemima, u pratnji sinova đakona Nemanje i Đorđija, držao je službu. Bio je presrećan što vidi veliki broj ljudi, pogotovo dece, kako u hramu tako i u porti, i svima je čestitao Badnji dan:

– Neka vam je na zdravlje i spasenje, draga braćo i sestre, današnji dan i dolazak najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića. Ovo je vreme praštanja pa zato vas molim da oprostite svima koji su bili nepravedni prema vama jer samo tako možemo biti srećni. Hvala vam i na brizi i podršci koju sam dobijao od vas dok sam bio bolestan. Verujem da ćemo se još dugo okupljati u ovom broju – istakao je prota.

Zatim su na red došli najmlađi. “Tepih” od slame na podu hrama najviše je radosti doneo brojnoj deci koja su nestrpljivo čekala da ih sveštenik pozove na “pijukanje”. Ovo je simbolična predstava roditeljske ljubavi, odnosno ljubavi Hrista prema ljudskom rodu i najmlađima. Uz osmehe na licu deca su pohitala ka slami ispred oltara hrama gde su pronašla razne slatkiše.

Jutarnja božićna liturgija služena je od 5.00, posle čega je pročitana poslanica patrijarha Porfirija.

Članovi “Tesle” su badnjak doneli u prostorije kluba

Sveto drvo u “Tesli”

Vredni članovi srpskog kluba “Nikola Tesla” iz Linca, kako i običaji nalažu, poranili su na Badnji dan kako bi posekli sveto drvo. Oni su badnjak uneli u prostorije kluba u ulici Oberfeldštrase 10, a i poželeli kako članovima, tako i svim ljudima koji slave, srećne praznike:

– Radujemo se velikom prazniku rođenja Isusa Hrista sa verom i nadom da ćemo imati mir, pre svega u duši. Neka su srećni i blagosloveni praznici – poručila je Zorica Besenmater Todorović, koja je veoma aktivna kako u udruženju, tako i pri Crkvi Svetog Oca Vasilija Ostroškog.

Petorica prijatelja nastavili tradiciju

Drvo ljubavi i radosti

Dugogodišnji prijatelji Siniša, Žare, Berislav, Dragan i Đaja i ove godine su nastavili lepu tradiciju. Po badnjak su otišli u šumu kraj reke Traun kod istoimene opštine u Lincu i najavili dolazak najradosnijeg praznika.

– Svima želimo da u miru i radosti provedu najradosnije praznike, da ih prati sreća. Radujemo se što smo i ove godine zajedno išli po badnjak koji je pre svega drvo ljubavi i radosti – poručio je Žare, koji je jedan od organizatora ove lepe tradicije.