Vesti
Obukli se i obuli za zimu: Porodica Milanović

Kako se bliži zima, sve više pomoći naših čitalaca iz celog sveta stiže nevoljnicima na raseljenoj i potpuno opusteloj Rogozni, hladnom Pešteru i siromašnoj Goliji, a najčešće stiže usamljenim i siromašnim starcima, samohranim majkama, bolesnima i dobrim đacima pešacima. Mnogi od njih su već godinama štićenici našeg Humanitarnog mosta, a donacije iz dijaspore produžavaju im život i pomažu da opstanu i tamo gde je i najzdravijem teško opstati.

“Poreklom smo iz jednog sela na padinama Golije, odavno smo u Americi. Nove tehnologije i “Vesti” omogućavaju nam da se informišemo o zbivanjima u rodnom kraju. Teško nam je kad čitamo o nevoljama starih i bolesnih, a najviše nas ganu muke dece koja zbog zabiti i sirotinje ne mogu da se školuju. Zato smo i mi odlučili da na Rogoznu, Pešter i Goliju pošaljemo našu skromnu pomoć. Ovoga puta sa po 100 dolara želimo da obradujemo malu Maru Mariju Milanović iz Žunjevića na Rogozni, usamljenu baku Fehu Ćosović iz Braćaka na Pešteru i siromašnog studenta Nikolu Matkovića iz sela Vučinići na Goliji. Baki Fehi želimo dobro zdravlje, a maloj Mari i Nikoli da bude dobri đaci” – piše, između ostalog, u pismu porodice Milić iz Njujorka koje je sa još 300 dolara, stiglo u Novi Pazar.

Naravno, uz molbu našem saradniku Hidu Muratoviću da pomoć uruči na naznačene adrese. Odlazak na Rogoznu bila je i dobra prilika poznatom dobrotvoru i reporteru “Vesti” da maloj Mari i njenim roditeljima Milanu i Evi ponesu puno namirnica i vrednu odeću i obuću, u vrednosti 100 evra, dar porodice Stamenković iz Luksemburga.

– Sve se odselilo s Rogozne. Ostali su nemoćni starci i tek pokoji mlađi čovek. Mi nismo imali gde da odemo, mada se borimo i radimo koliko možemo, teško preživljavamo. Da nije pomoći čitalaca “Vesti”, bilo bi nam još teže. Hvala im što nam pomažu da lakše prezimimo zimu i školujemo našu ćerkicu Maru. Donacija nam je dobrodošla da platimo struju, a dobijena odeća i obuća će već za koji dan, kad zahladni, dobiti pravu vrednost – ističe Marin otac Milan. Naglašava i da su mu čitaoci “Vesti” pomogli da kupi konja, motornu testeru, kravu, šporet, frižider i da nikada neće moći dovoljno da se zahvali.

Ljubimac bez koga ne može: Mara Milanović

Novčanom daru iz daleke Amerike porodice Milić, ubrzo se obradovala i baka Feha Ćosović na Pešteru.

– Ovo mi mnogo znači jer nemam nikakvih prihoda i živim od sevapa dobrih ljudi. Požuriću da pre prvog snega i zavejanih puteva kupim još malo brašna, ulja, šećera i kafe, trebaće mi tokom duge zime – priča baka Feha Ćosović i svojim dobrotvorima, porodici Milić šalje velike pozdrave i zahvalnost.

Imaće za hleb, brašno, šećer i kafu; Feha Ćosović

Donaciji iz Njujorka obradovao se i siromašni student Državnog univerziteta u Novom Pazaru Nikola Matković iz sela Vučinići na Goliji, dugogodišnji đak pešak i jedan od najboljih učenika novopazarske gimnazije.

– Na prvoj sam godini i mnogo volim informacione tehnologije. Da nije bilo dobrih ljudi ne bih ni srednju školu završio, niti bih fakultet mogao da upišem, jer moji siromašni roditelji Slavomir i Jevrosima ne bi mogli da me školuju. Mnogo mi znači svaka pomoć, pa i ova jer mnogo novca treba za autobus, udžbenike, ishranu, što moji roditelji sami ne mogu da mi obezbede. Hvala od srca porodici Milić koja je mislila na mene – poručuje ovaj siromašni odlikaš koji je celo leto brao maline na Rogozni da bi mogao da započne studije.

Paket za Filimonoviće

Naša čitateljka iz Beča koja želi da ostane anonimna poslala je paket porodici Filimonović iz Muhova na Goliji kojoj naši čitaoci pomažu da adaptira kuću i useli se pre prvih mrazeva. Siromašni supružnici Zoran i Špresa jedva izdržavaju petoro dece, pa su se paketu sa odećom i slatkišima najviše obradovali njihovi mališani Ivan, Milodarka, Ivana, Milica i Martina. Svojoj dobrotvorki iz Beča šalju veliku zahvalnost i puno poljubaca.

Čitav život borba: Hidajet Pljakić sa suprugom Bajramkom

Da budu bliže lekarima

Vredna donacija od 200 franaka, koju im je iz Bazela poslao dobrotvor i naš čitalac O. P. mnogo će značiti bolesnim supružnicima Hidajetu i Bajramki Pljakić iz sela Oraše kod Tutina, dugogodišnjim štićenicima našeg Humanitarnog mosta. Duže od dve decenije Hidajet je bez obe noge, a Bajramka je zbog propalih kukova polupokretna.

– Dobri ljudi, posebno čitaoci “Vesti”, pomažu nam godinama. Sada se borimo da otplatimo stan u Novom Pazaru i budemo bliže lekarima, zbog čega smo i s ovom donacijom na korak bliže skorom preseljenju, iako nas čeka još puno rata i dugogodišnja otplata. Nadamo se da će naš život biti bolji, pošto smo nesposobni, a napale su nas i mnoge bolesti, u Orašu više ne bi mogli opstati – ističe Hidajet.