K. Nedeljković
Na mukama: Snežana Dimitrijević sa sinom Davidom

Poklon-paket plemenitog Ljubiše Stanića iz Monreala u Nemačkoj stigao je proteklih dana i na adresu malog srčanog bolesnika Davida Dimitrijevića (11) iz Surčina, koji se svako malo nađe u bolnici zbog svog zdravstvenog stanja. Pokloni sa mnogo ljubavi oduševili su malog Davida, kao i njegovu samohranu majku Snežanu. Istina, naši plemeniti čitaoci već godinama unazad, trudili su se da pomognu Snežani Dimitrijević da izađe na kraj sa problemima, ponajviše oko nabavke lekova koje David ne može dobiti na recept. Situacija nije ništa bolja ni sa početkom Nove godine, jer je i majka Snežana zbog korona virusa jedno vreme bila u bolnici, posebno zato što je prethodno doživela masivnu plućnu emboliju. U bolnici su urađene i detaljne analize, a na otpustu je dobila terapiju od koje joj se zavrtelo u glavi.

– Pre svega želimo da se tom divnom čoveku zahvalimo do neba. Njegovi darovi stigli su poput najlepšeg božićnog paketića za Davida. Dobio je odeću i obuću i sve mu je taman, što nam mnogo znači. Za sve ostalo ne znam ni sama šta da vam kažem, jer nevoljama kod nas nema kraja. Dosad smo se snalazili kako smo znali i umeli, da imamo za lekove i najosnovnije, ali sve što mi se izdešavalo stavilo nas je opet u veoma tešku poziciju. Počela sam da se gušim i otišla hitno u bolnicu, gde su ustanovili da imam plućnu tromboemboliju. Nakon što se stanje stabilizovalo i pošto su me lekari pustili kući, dobila sam terapiju u kojoj mi je prepisan i lek xarelto od 15 mg. Samo jedna kutija košta više od 8.000 dinara (oko 70 evra). Možete onda i da zamislite moj šok, a onda nedugo potom dobijem i koronu… – rekla je Snežana, čijem je sinu još kao bebi ugrađen pejsmejker, dodavši:

– Nabavka lekova, koje moramo posebno da plaćamo, uvek nam stvara dodatno opterećenje, jer kada od socijalne pomoći koja iznosi oko 100 evra, moram da izdvojim za kiriju 40 evra i još 60 za lekove, ne ostaje ništa za život. Da nije bilo dobrih ljudi, komšija i Davidove učiteljice, ne znam ni sama šta bi sada sa nama bilo. Volela bih da mogu da radim, ali to je nemoguće kako zbog Davida, kome je zdravlje narušeno od rođenja, tako sada i zbog mog. Zato su naše muke neprestane i nemamo drugo rešenje nego da opet zamolimo dobre zemljake za pomoć.

Pored lekova sa kojima kubure, Dimitrijevići ne mogu da izađu i na kraj sa osnovim životnim namirnicama, a i zbog duga za struju nemaju mirnog sna, pa im je svaka pomoć i više nego dobrodošla.

David Dimitrijević

Kontakt za pomoć

Plemeniti čitaoci “Vesti” ukoliko ste u mogućnosti i želite da pomognete malom Davidu Dimitrijeviću i njegovoj majci Snežani i makar malo olakšate tešku svakodnevicu, možete stupiti u kontakt s njima telefonom: +381 61 237 53 99 i dogovoriti se oko načina slanja i dostave pomoći.

Nadamo se da će naši dobri čitaoci i ovog puta imati razumevanja za malog Davida i njegovu mamu Snežanu, koja pored njega mora da misli i na ćerkicu Nadu.