Lična arhiva
NE MOŽE DA SE STARA SAMA O SEBI: Rada Simić

Već pune četiri godine na strani Humanitarnog mosta beležimo nevolje koje pritiskaju nesrećnu i bolesnu penzionerku Radu Simić (55) iz Šapca, ali i svako dobročinstvo naših humanih zemljaka koji su joj zdušno pomagali sve to vreme da preživi. Radost je ovog puta stigla iz Švedske u vidu pisma zajedno sa donacijom od 20 evra plemenitog Žarka Šuvakova, o čemu nas je obavestila uplakana Rada.

– Srce me je zabolelo kad sam pročitala u pismu ovog divnog čoveka koji mi je i ranije pomagao, da je zbog korone jedno vreme bio bez posla, ali da me nije zaboravio i da zato sad šalje mali znak pažnje. Ovom prilikom želim da mu se do neba zahvalim na ovom daru i da mu poželim sve najbolje u životu. Neka njegovo zlatno srce, zauvek tako ostane – poručila je Rada Simić, koja je pre skoro 15 godina obolela od karcinoma bešike, koji se kasnije proširio na ostale unutrašnje organe.

Zato joj je bešika odstranjena, kao i reproduktivni organi, a na stomaku je izvedena stoma na koju je prikačena kesa u koju može da obavlja fiziološku potrebu. Karcinom se vraćao dva puta. Ima astmu i diskus herniju. Protekle godine je slomila nogu, koja do danas nije u potpunosti funkcionalna, a potom je jedva preživela i moždani udar zbog koga više nije u stanju da brine sama o sebi. Nemajući kud, Rada se obratila za pomoć i Fondaciji Budi human posredstvom koje su joj sugrađani pomagali i omogućili fizikalne terapije i lekove. Nažalost, zbog jako male penzije često ne može da obezbedi kvalitetnu ishranu niti plati ženu koja joj pomaže oko najosnovnijih stvari zbog čega joj je svaka pomoć i dalje dobrodošla.