B. Đorđević
Blagoslov: Prota Radomir Kolundžić sa đacima

Kako se bliži kraj leta i kako su nemačke škole u Berlinu uveliko počele da rade, polako se zahuktava i Dopunska škola na srpskom jeziku, koju finansira Ministarstvo prosvete Republike Srbije. U nedelju je u Crkvi Sveti Sava na Vedingu protojerej stavrofor Radomir Kolundžić, uputio blagoslov za početak nove školske godine i đacima poželeo što bolji uspeh. Učiteljica Marija Aleksić podelila je oduševljenje svih đaka što konačno mogu ne samo da uče nego i da se međusobno viđaju, druže, razmenjuju utiske o pređenom gradivu, ali i o svakodnevnim radostima.

Marija Aleksić se najpre obratila prisutnoj deci i roditeljima, a uz želju za srećan početak nastave najavila je da su za nastupajuću školsku godinu planirani likovni konkurs za mlađe učenike i literarni konkurs za starije.

Saradnja sa Ambasadom Srbije

– Imamo velika očekivanja u novoj školskoj godini, upisan je veliki broj đaka, što je koleginici Mirjani Stefanović i meni izuzetno drago. Nadamo se da će svi đaci redovno pohađati nastavu, kao i da će broj upisanih dalje rasti. Najvažnije je da nastavimo realizaciju i nastavnih i vannastavnih aktivnosti. Do kraja oktobra treba da učestvujemo u poduhvatu RTS-a, pod nazivom “U dijaspori”, kada će biti izabrano pet učenika dopunskih škola iz cele Nemačke, koji će boraviti u Srbiji, tačnije u Leskovcu, a sa njima će biti i njihovi nastavnici. To će biti jedno veoma lepo druženje, a učestvovaće i roditelji. Planiramo da organizujemo književne večeri u saradnji sa Ambasadom Srbije u Berlinu. Neke manifestacije biće održane i u dvorištu ambasade, ako epidemiološki uslovi to dozvole. U planu je da organizujemo i gostovanje naših književnika i glumaca – nabraja učiteljica Marija.

Ona je za “Vesti” govorila i o izazovima koje je donela pandemija.

– Prošle školske godine, praktično smo od decembra do kraja držali samo onlajn nastavu. Veliko je zadovoljstvo za učenike, kao i za nas nastavnike i roditelje, da nastavu počinjemo u normalnim uslovima. Takođe, sada se upisuje i znatno veći broj učenika nego ranije kada su vladale strože mere u školama. Deca koja su startovala prošle godine na vreme uspela su donekle da se međusobno upoznaju. Ali ima i dece koja su pošla tek u januaru, i tokom onlajn nastave imala su mogućnosti da komuniciraju sa ostalom decom, ali sada se prvi put sreću s tim drugarima i imaju priliku da se zaista upoznaju kroz živu komunikaciju i druženje. Inače, tokom onlajn nastave koristili smo mogućnosti da se deca upoznaju, na primer sa Narodnom bibliotekom u Aleksandrovcu i sa istorijom ovoga grada.

Na pitanje šta je to što decu posebno motiviše da pohađaju nastavu u dopunskoj školi na srpskom jeziku, učiteljica navodi:

– Deca najviše vole da uče srpsku ćirilicu, takođe vole da se druže, a najviše se raduju vannastavnim aktivnostima, kao što je na primer bila izrada zidnih novina. Nastojaćemo da iskoristimo i mogućnosti da se vannastavne aktivnosti održavaju i u prirodi. Onlajn nastava je nekako prouzrokovala i asocijalizaciju dece, tako da na svaki način tražimo mogućnosti da organizujemo druženja u kojima ona toliko uživaju.

Đaci su se i pričestili pred početak nove školske godine

Drugarstvo

Među roditeljima koji su došli s decom bila je i Marija Miloradović. Marija, građevinski tehničar za visokogradnju, pre deset godina je iz Jagodine došla u Berlin, dok se ćerka Mila Til rodila nešto kasnije u Pančevu i kao beba došla u nemačku prestonicu. O ćerkinom pohađanju srpske škole kaže:

– Iako je prošle godine učestvovala u onlajn nastavi, Mila je ipak početnik u Dopunskoj školi na srpskom jeziku.

O tome Mila ima i svoje mišljenje:

– Idem u peti razred u nemačkoj školi, ali sada prvi put polazim u našu srpsku školu. Inače, onlajn nastavom nisam bila baš oduševljena. Mnogo je lakše kada se u školi uči i kada se redovno viđam sa drugarima. Najviše mi se sviđa kada treba nešto da pišemo na ćirilici i kada smo svaki put sve bolji u tome. Imam drugare iz Srbije i u nemačkoj školi, a posebno bih istakla drugaricu Anđelinu. Sa mamom rado provodim raspust u Srbiji, i tamo se sa decom odlično razumem na srpskom jeziku – sažela je Mila sve što je važno da naša deca ne zaborave svoje korene.

Na pitanje kako dečje predznanje utiče na strukturu nastave, Marija odgovara da prema njenoj proceni oko 80% dece sasvim dobro vlada srpskim jezikom.

– Tu prednjače deca koja su tek u prethodnih 3-4 godine došla sa svojim roditeljima da žive u Berlinu. Njihova uloga u pomoći ostaloj deci da savladaju srpski jezik je nemerljiva, a ja ih u tome stalno podržavam.

Bibiloteka na Svetog Savu

Učiteljica Marija je najavila i otvaranje prve srpske školske biblioteke u Berlinu, u prostorijama Crkve Sveti Sava. Pokretanje biblioteke pomogla je od Ambasade Republike Srbije u Berlinu, a čeka se odobrenje i podrška Ministarstva prosvete Srbije, a tome će se pridružiti i mnoge osnovne škole u otadžbini. Otvaranje je planirano za Dan školske slave – Svetog Savu, u januaru 2022. godine. Marija očekuje da će interesovanje dece za srpskim knjigama biti veliko, ali i da će to interesovanje od dece “naslediti” i roditelji.

Jakša, Nikoleta i Nina Majstorović

U školu zbog ćirilice

Nikoleta Majstorović, elektroinženjer iz Beograda, sa suprugom i troje dece u Berlinu je od pre tri godine. Trenutno ne radi posao kakav bi želela i nada se boljem, dok je suprug Damjan uspešno startovao u IT branši. Suprug i stariji sin od 15 godina nedeljom su zauzeti drugim stvarima, a Nikoleta je sa sinom Jakšom i ćerkom Ninom želela da isprati početak nove školske godine za srpsku decu.

– Jakša još nije odlučio da krene u srpsku školu, ali tu je petogodišnja Nina. To je za nju prilično rano, ali će sad početi da uči

ćirilicu, mada u nemačku školu polazi tek sledeće godine. Srpski priča sasvim solidno za svoj uzrast, ali će u školi svakako moći još da obogati svoje znanje.

Desetogodišnji Jakša je siguran u svoje znanje srpskog jezika i ćirilice i navodi:

– U Srbiji sam krenuo u školu, a onda smo se preselili u Berlin. Sada idem u nemačku školu. Što se tiče srpskog jezika prethodno sam već dosta toga savladao, a pre svega ćirilicu. Ne znam da li bih u srpskoj školi u Berlinu uspeo nešto više da naučim, pa se za sada nisam odlučio da krenem na nastavu.

Na pitanje da li bi mu motivacija da krene u našu školu bila mogućnost da drugim učenicima pomogne oko učenja srpskog, Jakša se zamislio i dodao:

– Nisam o tome razmišljao, ali to uopšte nije loša ideja. To pitanje ću ipak ponovo da razmotrim.

Biće puno druženja: Učiteljica Marija Aleksić

Upis još u toku

Što se tiče prijavljivanja za školu, Marija kaže da je upisivanje novih učenika još u toku.

– Danas se prijavilo njih petnaest, koji će pohađati nastavu na pet punktova u Berlinu, a koleginica Stefanović takođe će držati nastavu na pet punktova. Tačan broj bi za sada bilo teško navesti, jer stalno pristižu novi đaci. Podneli smo zahtev za još jednu učionicu u školi na Šarlotenburgu gde do sada ne bi bilo moguće držati nastavu, zbog epidemioloških mera. Nadamo se pozitivnom odgovoru.

Učiteljica ističe dobru saradnju sa roditeljima

Spremni i za onlajn

Učiteljica ističe dobru saradnju sa roditeljima

Ukoliko situacija sa koronom krene nekim neželjenim tokom, učiteljice, Marija Aleksić i Mirjana Stefanović, neće biti zatečene i imaju unapred pripremljenu strategiju, o čemu Marija potvrđuje:

– U slučaju nekog pogoršanja epidemiološke situacije, Zum-platforma i gugl-učionice su spremni da se prebacimo ponovo na onlajn nastavu i bez prekida nastavimo školsku godinu. Najiskrenije se nadam, da do toga ipak neće doći. Od prošle godine sam ovde i želela bih da neposredan rad obeleži ovu školsku godinu, jer deca tako imaju mnogo više mogućnosti za razmenu iskustava, bolje vežbanje srpskog jezika i konkretnije druženje. Svakako i onlajn nastava ima svojih prednosti i ne smemo je zanemarivati u učenju i radu­ – naglasila je Marija Aleksić.

Raspored nastave

Nas­tava se u Berlinu održava utorkom, sredom, petkom, subotom i nedeljom prema sledećem rasporedu:

Utorak

Od 14.30 do 17.30 u školi “Mascha Kaleko Grundschule”, Königstr. 32, 12105 Berlin u Tempelhofu i od 14.30 do 17.30 u “Stechlinsee Grundschule”, Rheingaustr. 7, 12161 Berlin u Šenebergu.

Sreda

Od 14.30 do 17.30 u “Löknitz Grundschule”, Berchtesgadenerstr. 10-11, 10779 Berlin.

Petak

Od 15.00 do 18.00 u “Lily Braun Oberschule”, Münsingerstr. 2, 13579 Berlin na Špandauu.

Subota

Od 12.00 do 15.00, prostorije KUD Zlatni opanak, Kopenhagenerstr. 35-37, 13407 Berlin u Rajnikendorfu.

Nedelja

Od 10.00 do 13.00 u Crkvi Sveti Sava, Rupinnerstr. 28, 13355 Berlin na Vedingu i od 14.30 do 17.30 u prostorijama Srpsko-nemačke zajednice Mladost, Askanierring 155, 13585 Berlin na Špandauu.

Više informacija zainteresovani mogu da dobiju od učiteljica, Marije Aleksić, tel. 0157 7854 1949 i Mirjane Stefanović, tel. 0157 8316 863.