D. Pašić
PLAMEN JE OBASJAO PORTU: Paljenje badnjaka najviše obradovalo mlade

Maske i mere protiv virusa korona nisu mogle da sakriju radost brojnih vernika u Lincu na Badnji dan. Hram je od ujutro do uveče bio otvoren kao i nekoliko dana ranije, ali na večernjoj službi uoči dolaska najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića, viđena je kolona automobila kao i prethodnih godina.

Večernju službu u prelepoj svetinji, čije je pod bio prekriven slamom, služili su nadležni sveštenik Dragan Milić i Darko Knežević. S obzirom na neophodne mere zbog korone, nekoliko parohijana na ulazu bilo je zaduženo da vodi računa o poštovanju mera:

– Uprkos svemu što je izazivao virus korona oseća se radost dolaska najradosnijeg praznika. Svaka čast svim parohijanima, pogotovo mladim ljudima, koji su dolaskom u hram pokazali svoju duhovnost i odanost našoj veri – bio je oduševljen brojem prisutnih penzioner Nikola Radić.

Nisu izostale ni familije sa malom decom. Pojedini su se igrali u slami u hramu u toku večernje službe, druga deca su u porti hrama koristili sneg kako bi ulepšala nezaboravno veče. Među najmlađima je bio 19-mesečni Filip, koga su doveli mama Milijana i tata Stevo Cvijić.

– Srećno Badnje veče i Božić. Sneg je ulepšao ovaj važan dan i neka su srećni i blagoslovni božićni dani svim našim ljudima ma gde bili – poručili su Cvijići.

U hramu su uz poštovanje mera i maske, brojni vernici naizmenično prisustvovali bogosluženju. Protojerej stavrofor Dragan Mićić je čestitao praznik i poručio da je sve u praštanju. Posle toga su naloženi badnjaci u porti hrama.

Trogodišnji Mihajilo uživao je na brežuljku gledajući kako gori badnjak u porti.

Na Božić je služena jutarnja liturgija u pet sati, posle koje je pročitana Poslanica Sinoda Srpske pravoslavne crkve.

Parohijani Ensa i sveštenik Bolić

Poranili s protom

Parohijani iz Ensa na čelu sa sveštenikom ove parohije Ljubisavom Bolićem su kao i ranijih godina poranili do obale obližnjeg Dunava i iz šume doneli badnjak.

Policija čuvala hram

Ceo dan preko puta hrama u Lincu, bilo je parkirano vozilo policije, ali je izostala bilo kakva reakcija čuvara reda. Brojni vernici su mislili da su policajci prisutni zbog kontrole mera korona virusa, prave razloge nadzora nam je preneo Željko Malešević, poslanik Slobodarske partije Austrije u parlamentu Linca.

– Oni su tu zbog terorističkog napada u Beču koji se desio jesenas. Policija je obavezna da svakodnevno nadgleda škole i verske objekte kada su veća okupljanja – preneo nam je Malešević.