Vesti
U učionici je lepše: Đaci na času srpskog u Minhenu

Posle višemesečnog učenja na daljinu, učenici dopunske škole na srpskom jeziku u Minhenu i Rozenhajmu su se od marta vratili u školske učionice i normalnom radu. Pet grupa u Minhenu i jedna u Rozenhajmu sa ukupno 138 učenika jedva su dočekali da ponovo sednu u školske klupe i kroz živu reč sa nastavnicom Tatjanom Hot privedu kraju jednu, po mnogo čemu, drugačiju školsku godinu.

– Deca su se iskreno obradovala povratku u učionicu i osetilo se koliko im znači neposredan rad, živa reč i naviknuti način rada u školi. Sve što je prošlo bilo je i korisno da deca shvate koliko je vredan normalan rad i život u školi. Naravno, i dalje su na snazi sve mere ponašanja u uslovima epidemije virusa korona i mi o tome vodimo računa. Kraj ove školske godine u dopunskoj nastavi na srpskom jeziku biće nedelju dana ranije nego nastava u redovnim nemačkim školama, odnosno 22. jula. Obzirom na ukupnu situaciju, kraj školske godine obeležićemo drugačije nego što je to bilo uobičajeno ranije. Neće biti zajedničkog programa i prisustva roditelja, nego ćemo sve organizovati u grupama kako učenici pohađaju časove. Tada ćemo im podeliti svedočanstva – pojašnjava nastavnica Tatjana Hot.

Ana Isaković iz Minhena

I ona, ali i deca i roditelji se nadaju da će sledeća školska godina biti mnogo bolja nego ova, da će se nastava odvijati u učionici uz živu reč i kontakt.

– Svakako treba pomenuti da su učenici iz Minhena i Rozenhajma učestvovali na konkursima za učenike dopunske nastave na srpskom jeziku. Tako je na konkursu “Moj jezik-moj svet, zašto volim srpski jezik” koji je raspisala Ambasada Srbije iz Berlina među 117 učenika, David Joković iz Rozenhajma učenik osmog razreda osvojio peto mesto. Ana Isaković učenica šestog razreda iz Minhena uspešno je učestvovala na konkursu Čitalačka značka – napominje nastavnica Tatjana Hot.

Nove grupe

Važno je pomenuti da su roditelji i deca shvatili koliko je značajno da se uči maternji jezik i kultura svog naroda čime se čuva identitet u dijaspori. O tome svedoče i pripreme za upis novih učenika za dopunsku nastavu na srpskom jeziku od jeseni u novoj školskoj godini.

– U toku je prijavljivanje dece za dopunsku nastavu i to se može obaviti direktno meni ili Generalnom konzulatu Srbije u Minhenu. Treba pomenuti da je već sasvim sigurno da će od nove školske godine biti grupe naše dece u dopunskoj nastavi na srpskom jeziku u još dva bavarska grada Ingolštatu i Pasauu. Trenutno je u Pasauu prijavljeno 27 dece i moguće je da se formiraju dve grupe a u Ingolštatu ih je do sada prijavljeno 23 dece. Za održavanje dopunske nastave u ova dva grada u Bavarskoj već su određena dva nastavnika a njihov broj će se povećavati prema broju novih grupa od septembra u Bavarskoj. U toku je prijavljivanje učenika zainteresovanih za učenje srpskog jezika za novu školsku godinu u bavarskim gradovima Lindau, Augzburg, Vircburg i Frajsing – ističe Tatjana Hot.

David Joković iz Rozenhajma

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here