EPA-EFE/YVES HERMAN
Radovan Karadžić

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, neposredno pre deportacije iz haškog u ozloglašeni britanski zatvor, uputio je pismo šefovima država i vlada, predstavnicima zemalja članica UN i Saveta bezbednosti, u kojem je ukazuje na, kako je naveo, pogubno delovanje ad hok sudova.

Karadžić je u pismu istakao da se navedenima obraća kako bi ih obavestio o “najvećoj sramoti koja je učinjena u njihovo ime, očigledno, bez njihovog pristanka, a verovatno i znanja” i ukazao da je stotine nevinih Srba služilo kaznu daleko od svoje zemlje i bilo lišeno olakšanih i redovnih kontakata sa porodicama, što je, kako je naglasio, suprotno Rezoluciji Generalne skupštine UN 70/175, poznate pod nazivom “Pravila Nelsona Mendele”.

Prema njegovim rečima, “ni u doba najvećih diktatora nije bilo zatvoreno toliko nevinih ljudi sa tako perfidnom maskom pravde”.

Karadžić je ocenio da se pred celim svetom “odvija najperfidnija carska igra, ne manje opasna od one koju je Hitler igrao sa Čehoslovačkom uoči Drugog svetskog rata, ali još perfidnija”.

On je naveo da se dešava “najmalignija masovna manipulacija” nakon ratova u bivšoj Jugoslaviji ” sa perfidnim zlostavljanjem mnogih institucija civilnog društva i međunarodnog poretka” i upozorio da je ideja međunarodne pravde zauvek ugrožena.

– Nije ni čudo što neke velike sile, progoneći i namećući takve ad hok sudove drugim državama, ne sarađuju sa takvim sudovima, osim sa tužilaštvima radi optuživanja predstavnika malih naroda – smatra Karadžić.

On je dodao da takvi sudovi krše mnoge zakone i propise time što, kako je naveo, izbegavaju uobičajene postupke i otvoreno se priklanjaju jednoj od zaraćenih strana.

– Takav sud podriva čak i dokumente UN, poput Rezolucije Generalne skupštine UN 70/175, poznate pod nazivom “Pravila Nelsona Mandele” koja predviđa izdržavanje kazne na mestima koja su najbliža njihovim porodicama. Kao da ova rezolucija ne postoji, stotine nevinih Srba služile su svoje nepravedne kazne u zemljama daleko od svoje zemlje. Svi su lišeni olakšanih i redovnih kontakata sa porodicama, kao i njihovih kulturnih i profesionalnih potreba i statusa – naveo je Karadžić.

Prvi predsednik Republike Srpske ukazao je na to da se zatvorski uslovi različitih nacija u Evropi jako razlikuju, mada bi “Pravila Nelsona Mandele” trebalo da obavezuju članove UN da uspostave međunarodne standarde, umesto svojih nacionalnih.

Karadžić je ocenio da visoki zvaničnici Suda i Tužilaštva otvoreno pokazuju sopstvenu pristrasnost, “masovno učestvujući u komemorativnim i drugim društvenim događajima samo jedne od strana, obavezujući se tako da će biti okrutni prema Srbima dok izvršavaju svoje ‘nepristrasne’ dužnosti”.

– Na taj način oni pokazuju da je to neka vrsta ‘pobedničke pravde’. A, zvaničnik najvišeg suda zloupotrebljava svoja diskreciona prava, odbijajući da pusti srpske osuđenike posle dve trećine izdržane kazne. Umesto toga, ovo odbijanje predstavlja izuzetak, a utvrđeno pravilo je preokrenuto, tako da je odbijanje pravilo, a poštovanje ove odredbe čini se izuzetkom – naveo je Karadžić.

On je naglasio da se time napušta svaka nada “za opstanak ovog sveta u dobru”, jer je, kako je ocenio, ovo teško zaustaviti i preokrenuti na pola puta.

– Na putu ka katastrofi, krajnja stanica je sama katastrofa – upozorio je Karadžić u pismu.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here