EPA-EFE/Yves Herman
U SMRTNOJ OPASNOSTI: Radovan Karadžić

Predsednik Mehanizma za ratne zločine u Hagu Karmel Agius potpisao je odluku po kojoj će Radovan Karadžić (75) ostatak svoje doživotne robije provesti u Velikoj Britaniji. Kako “Vesti” saznaju, Karadžić će biti smešten u zatvor HMP Farklan, gde robijaju najopasniji islamistički teroristi, pa i oni iz Islamske države i Al Kaide, te će život ratnog predsednika Republike Srpske biti u stalnoj opasnosti.

Odluku Karmela Agiusa potvrdilo je ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije. Međutim, Sonja Karadžić Jovičić, kćerka prvog predsednika RS kaže da o tome ne zna ništa i da je o svemu obaveštena od novinara.

– Tek kada se čujem telefonom s ocem znaću šta je tačno po sredi i do tada se neću oglašavati – kratko je izjavila za “Vesti” Sonja Karadžić Jovičić.

Ukoliko je Mehanizam nastavio sa procedurama koje je primenjivao Haški tribunal, tada će se Sonja Karadžić čuti sa ocem tek za nekoliko dana, jer je Tribunal imao praksu da ovakva obaveštenja objavljuje tek nakon prebacivanja osuđenog u zemlju u kojoj će izdržavati kaznu.

Izvor “Vesti” objašnjava da je praksa da zatvorenik izvesno vreme, oko nedelju dana, bude u prijemnom odeljenju gde mu po pravilu nije omogućena komunikacija sa porodicom.

– Dosadašnja praksa za Veliku Britaniju je bila da svi osuđenici prvih nekoliko nedelja provedu u zatvoru Belmarš u Londonu. To je jedan od ukupno osam zatvora “A kategorije” u Velikoj Britaniji u koje se smeštaju najopasnijih osuđenici – kaže naš izvor.

Sledbenici terora

Kako “Vesti” nezvanično saznaju, Karadžić će nakon tog trijažnog, biti prebačen u kazamat HMP Frankland, kog nimalo slučajno nazivaju “džihad zatvor”.

– Tamo kaznu od 50 godina zatvora izdržava bivši predsednik Liberije Čarls Tejlor. U pitanju je jedan od najčuvanijih zatvora na svetu – kaže naš izvor.

Međutim, i pored svih tih mera sigurnosti, Radovan Karadžić biće suočen sa veoma ozbiljnom pretnjom napada radikalnih islamista, jer u ovim zatvorima se trenutno nalaze i neke od islamskih vođa, ali i sledbenika koji su u krvi dokazali svoju privrženost terorizmu.

Spas u samici

Da je i sam svestan te činjenice pokazuju i najmanje tri žalbena dopisa njegovog advokata Pitera Robinsona u kome se on poziva na slučaj generala Radislava Krstića iz 2010. godine kada je nekadašnji komandant Drinskog korpusa Vojske RS jedva ostao u životu nakon što su ga naočigled stražara napala trojica radikalnih islamista.

“Protivimo se tome zbog onoga što se dogodilo generalu Krstiću u Velikoj Britaniji, kao i zbog poteškoća sa kojima se suočio bivši predsednik Liberije Čarls Tejlor. Zbog velikog procenta muslimana u zatvorskoj populaciji, verujemo da bi Karadžić mogao biti u opasnosti. A da bi ostao bezbedan, biće potrebno da bude u samici”, naveo je Piter Robinson.

POZIV NA HUMANOST: Toma Fila

General uboden u glavu i vrat

U Velikoj Britaniji postoji osam zatvora sa najvišim merama bezbednosti. To su: Belmarš, Frankland, Saton, Long Lartin, Mančester, Vaiejkfild, Vitermur i Vodhil.

General Krstić je od tih osam bio u čak pet, a napadnut je početkom maja 2010. godine u zatvoru Vejkfild. Njega su oko 11 časova 7. maja te godine napala trojica zatvorenika i posekla ga žiletom po vratu.

Zatvorski čuvari su ga pronašli na podu ćelije u lokvi krvi, isečenog i izudaranog po glavi i telu. Indrit Krasnići ubo je generala u glavu i vrat, pa je u bolnicu prebačen u nesvesti. Posle ovog incidenta general Krstić je prebačen u Poljsku.

Nemoguće i lečenje

Sagovornici “Vesti” koji su branili haške optuženike nemaju dileme da je loša odluka Mehanizma da Karadžić bude prebačen u Veliku Britaniju.

Advokat Branislav Tapušković kaže da je u civilizacijskom smislu za očekivati je da su britanski zatvori najpovoljniji za optužene i da će valjda to Velika Britanija dokazati u praksi.

– Međutim, zbog detalja iz njegove presude u vezi sa genocidom Karadžić se bez dileme može naći u realnoj opasnosti. Uostalom, slučaj generala Krstića je najbolja opomena – navodi Branislav Tapušković i ističe da bi u Savetu bezbednosti UN trebalo još jednom da se pokrene pitanje izdržavanja kazni u zemljama odakle su osuđeni.

Advokat Toma Fila ističe da nije samo pitanje Karadžićeve bezbednosti, već i mogućnosti lečenja.

– Treba insistirati da Karadžić što pre bude prebačen u zatvore u skandinavskim zemljama gde je trenuno general Nebojša Pavković, a kaznu je služio i Nikola Šainović. Uslovi u tim zatvorima su najhumaniji – ističe Fila.