EPA
Radovan Karadžić

Porodica, pravni savetnici, ali i prijatelji prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića već tri nedelje nemaju apsolutno nikakvu komunikaciju sa njim. Kako “Vesti” nezvanično saznaju, on je iz svoje ćelije prebačen u samicu, odnosno deo zatvora pod posebnim merama, a Goran Petronijević, jedan od njegovih pravnih savetnika kaže da je jedina novost “cinično pismo” uprave zatvora Vajt.

– Mada smo kao pravni savetnici na adresu ovog zatvora poslali na desetine pisama, oni su odlučili da odgovore jednoj njegovoj rođaci. Najblaže rečeno, to pismo je “prefinjeni, pristojan, engleski cinizam” – kaže Petronijević i objašnjava da je zatvorska uprava odlučila da u situaciji kad ni porodica, pravni savetnici i prijatelji tri nedelje nemaju nikakvu komunikaciju sa Karadžićem, oni navode da su “optimisti”.

– Zatvorska uprava navodi da su optimisti da će se ovaj slučaj rešiti uspešno, a istovremeno objašnjavaju da će do toga doći tek onda kad dr Karadžić počne da poštuje zatvorske propise. Zamislite taj vrhunski cinizam da se Karadžiću, koji je zatvorenik Ujedinjenih nacija, nameće da po svaku cenu prihvata zatvorska pravila Ujedinjenog kraljevstva i da se dobrovoljno odrekne svih onih prava na koje se ova zemlja obavezala da će ispuniti sklapajući sporazum sa UN, a u pitanju je čitav niz međunarodnih konvencija uključujući i “Mendelina pravila” koja detaljno regulišu prava osuđenih lica na izdržavanju zatvorskih kazni. Da se ovako nešto dešava u Srbiji, i da je naša država poslala ovakvo objašnjenje, garant bi nas ponovo bombardovali – ironično uzvraća Petronijević.

Karadžić je od maja prošle godine u zatvoru na ostrvu Vajt, u južnoj Engleskoj, a prema tvrdnji njegovih pravnih zastupnika, ali i grupe od 120 srpskih intelektualaca, većinom, akademika, univerzitetskih profesora i doktora nauka, on je tamo u potpunoj izolaciji, podvrdgnut maltretiranju stražara, ali kršenju osnovnih ljudskih prava.

I pored toga što Karadžićevi pravni savetnici upozoravaju da zbog svega toga “postoji mogućnost tragičnog ishoda”, ni posle dve nedelje nema nikakvog odgovora ni od generalnog sekretara UN, Antonija Gutereša, ali i predstavnika 20-ak najuticajnijih ambasada u Srbiji kojima je grupa srpskih intelektualaca još 24. oktobra uputila apel za zaštitu prava Radovana Karadžića.

Kako “Vesti” nezvanično saznaju, Radovan Karadžić u potpunoj izolaciji se nalazi od 19. oktobra otkad mu je ukinuta svaka mogućnost da pozove porodicu, ali i stopirana mogućnost da se na njegov zatvorski račun uplaćuje novac za kupovinu osnovnih potrepština.

– Za porodicu Karadžić pakao počinje 13. oktobra kad je naglo prekinuta svaka njegova komunikacija sa ostatkom sveta. Punih šest dana porodica nije mogla da dobije bilo kakvu informaciju o njemu i ta neizvesnost je za njih, ali i sve njihove prijatelje bila potpuni pakao. Pozvao ih je tek 19. oktobra, ali taj razgovor je trajao veoma kratko. Jedino je uspeo da porodici saopšti da je prebačen u samicu i da odbija hranu. Od tada do danas porodica dr Karadžića i dalje nema nikakve informacije o njemu – kaže naš izvor.

Pismo zatvoru

Goran Petronijević kaže da uveliko sastavlja odgovor zatvorskoj upravi u kojoj će taksativno pobrojati i sve povrede međunarodnih zakona i konvencija kad je reč o zatvorskom tretmanu dr Karadžića.

– Doktor Karadžić ne traži ništa više od onoga na šta se Velika Britanija obavezala. Nažalost, dosadašnja praksa iz zatvora u ovoj zemlji pokazala je da za to nisu sposobni. Zar moramo da ih podsetimo da je general Krstić u jednom od tih zatvora umalo ubijen. Ovde nema nikakvog “nesporazuma”, već neprimene mera na koje su se obavezali potpisujući sporazum sa UN – kaže Petronijević.

Nije prvi put

Kako “Vesti” nezvanično saznaju, izolacija kojoj je dr Karadžić trenutno podvrgnut nije i prvi incident u kome mu je onemogućeno da se čuje sa svojom porodicom, ali i bude podvrgnut apsolutnoj izolaciji.

Prvi prekid u komunikaciji odigrao se 19. maja ove godine, a dr Karadžić je tek 17. juna uspeo da se javi svojima.

– Užasan je osećaj kad na svaki način pokušavate da saznate šta se dešava sa vašim najmilijima, da li je živ ili mrtav, šta se dešava – objašnjava naš izvor.