Jedna od incijativa koju ćemo podneti Ministarstvu omladine i sporta jeste da svi olimpijski kandidati, po određenim prioritetnim grupama, budu kandidovani za vakcinaciju, izjavio je Dragan Radovanović, predsednik Zdravstvene komisije Olimpijskog komiteta Srbije (OKS).

Kako je saopštio OKS, danas je održan je prvi sastanak Radne grupe Olimpijskog komiteta Srbije za praćenje svih aspekata infekcije COVID-19 na sportiste i članove misije OKS na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Radovanović je istakao da je glavni cilj novoformirane radne grupe da obezbedi sportistima zadovoljavajući set preventivnih mera i uslove da na Olimpijske igre u Tokio odu zdravi i bez zdravstvenih posledica koje bi izazvala infekcija COVID-19.

– Vrlo je važno probuditi svest kod naših sportista da danas nije dovoljno samo ispuniti normu da bi se kvalifikovali na Olimpijske igre, već je potrebno i da nemaju COVID-19 infekciju. Dakle, da ne budu inficirani pri samom odlasku na igre, ali ni u pripremnom periodu, jer to može ostaviti ozbiljne zdravstvene posledice zbog kojih neće moći da odu na Ol – rekao je Radovanović za Jutjub kanal Olimpijskog komiteta Srbije.

Kako kaže, to je suština celog pripremnog perioda do Olimpijskih igara.

– Jedna od incijativa koju ćemo podneti Ministarstvu omladine i sporta jeste da svi olimpijski kandidati, po određenim prioritetnim grupama, budu kandidovani za vakcinaciju. Nije dovoljno da budu vakcinisani i da imaju antitela za period pred same OI, već je potrebno da budu zaštićeni i u pripremnom periodu – rekao je Radovanović.

On je istakao da je plan da se sportisti vakcinišu što je pre moguće kako bi zaštićeni i sigurni ušli u kvalifikaciona takmičenja, pripremni period i period pred OI.

– To je jedna od najvažnijih preventivnih aktivnosti koju možemo da preduzmemo. Na sreću, imamo vakcine i možemo da ih ponudimo sportistima – zaključio je Radovanović.

Radnu grupu OKS-a čine eminentni stručnjaci iz najrelevantnijih institucija, uključujući i doc. dr Vericu Jovanović, v.d. direktora Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović – Batut”, doc. dr Ivanu Milošević, zamenicu direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije i prof. dr Tanju Jovanović, Prodekana za redovnu nastavu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here