EPA/Andrej Čukić

Po broju novozaraženih koronavirusom Srbija se najbolje kotira među zemljama u regionu. Međutim, nismo ostali imuni na trend rasta i novoobolelih i hospitalizovanih pacijenata. Nadležni apeluju da se građani pridržavaju mera, doduše propisanih u trenutku smirivanja prethodnog talasa i da se o tome manje debatuje.

– Ako možemo da prestanemo da se igramo mačke i miša sa merama i da stalno pravimo neku analizu da li su mere dobre, da li mere nisu dobre. To nam neće doneti nikakav rezultat – kaže kandidat za ministra zdravlja Zlatibor Lončar.

Analiza neće, ali mere hoće. Tako se barem do sada pokazalo. Sa porastom broja novozaraženih, organizovani su vanredni sastanci Kriznog štaba, ali su na snazi ostale samo redovne mere. Problem su ipak građani.

– Ali imamo problem onde gde se one ne sprovode, to su ta masovna okupljanja i kada tražite rupu u zakonu da li možete da ostanete posle 11, da li može da bude više ljudi, da li možete da organizujete svadbu, da izmislite da vam je neko dao dozvolu – dodaje Lončar.

– Život ne treba da stane, ljudi treba da odlaze na posao, deca u školu, a druženja onda kada je situacija mirna – smatra epidemiolog Zoran Radovanović, a problem vidi u svaljivanju odgovornosti na građane.

– Građani rade ono što im kaže vlast. Na vlasti je da odlučuje. Tu je sad problem. Mi treći put pravimo istu grešku, umesto da otkrivamo obolele i njihove kontakte, pa da kontakte izolujemo, da uklanjamo izvore zaraze iz zajednice mi njih ostavljamo da slobodno šetaju ulicama, a onda stavljamo zabrane na ponašanje zdravih –  ocenjuje Radovanović.

O policijskom času, kao najoštrijoj meri, treba razmišljati ukoliko broj novoinficiranih na dnevnom nivou dođe do 1.500, ocena je epidemiologa i člana kriznog štaba Branislava Tiodorovića.

– Srbija u ovom trenutku ima oko 60 novozaraženih na 100.000 stanovnika i uprkos povećanju, nalazi se među tri zemlje koje imaju najbolju statistiku i to je jedan od razloga što još uvek nismo uveli policijski čas. Međutim, ukoliko se broj poveća – 100 na 100.000 stanovnika, onda bi to možda bio trenutak kada bi se i u našoj zemlji moglo očekivati uvođenje strožih mera – rekao je Tiodorović.

Iz Svetske zdravstvene organizacije stižu poruke da bi što pre trebalo razmišljati o uvođenju novih oštrijih mera zbog ozbiljnosti situacije, kako se u Srbiji ne bi dogodio scenario koji je pogodio ne samo region već veliki deo Evrope.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here