Youtube/N1
Zoran Radovanović

Ukoliko se sve mere poštuju, problem zaražavanja radnika nije u fabrici, već u prevozu, ocenio je epidemiolog Zoran Radovanović.

On je za Sputnjik kazao da je otvaranje fabrika bilo rizično, ali i neophodno kako bi privreda preživela. Radovanović je napomenuo da postoje epidemiološki džepovi u kojima se virus zadržava duže.

Iako su novooboleli mahom radnici u fabrikama, on tvrdi da se zaraza, ipak, proširila u prevozu.

– Radnici su dovoženi u autobusima koji su bili puni. Tu nije poštovano rastojanje. To je bilo mesto na kom su se zaražavali – napomenuo je Radovanović.

Najveću opasnost s pojavom novih žarišta Radovanović primećuje u odluci da se ponovo pokrene međugradski saobraćaj, jer sada, na taj način, virus može da se prenese s juga u druge delove zemlje, poput Vojvodine, gde je trenutna epidemiološka situacija mirna.

S druge strane, on smatra da je pokretanje i korišćenje gradskog saobraćaja bilo nužno, ali uz strogo poštovanje propisanih mera.

Pošto je broj novoobolelih u nedelju premašio 100, naš sagovornik ističe da je epidemijski proces još u toku i da je tok epidemije nepredvidiv, što znači da taj broj može da poraste.

Iako je broj obolelih porastao, on smatra da to neće narušiti napore koji su do sada uloženi i napominje da je dobro što su žarišta uočena na vreme.

– Krizni štab će sigurno da reaguje, tako da se, posle ovog malog povećanja, očekuje dalje smanjenje broja obolelih. Ne znamo kojim tempom, ali se procene ostvaruju – ukazao je Radovanović.

On je dodao da će epidemija formalno trajati do kraja juna, jer je za proglašenje kraja potrebno da, u periodu od 28 dana, ne bude novih slučajeva zaraze.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here