Marko Karović

Analitičar Branko Radun izjavio je da je Srbija posle 2000. godine zanemarila heroje sa Košara, a da se sada to promenilo i da se prethodnih godina njima odaje priznanje, pre svega onima koji su položili svoje živote za Srbiju.

Povodom 23. godišnjice završetka bitke na Košarama, Radun je podsetio da je borba na Košarama bila dugotrajna, a da je istina o tom događaju postala deo kolektivnog pamćenja.

Prema njegovim rečima, sada su Košare istorijska činjenica i navodi da je protiv hiljadu momaka koji su učestvovali u bici ratovao čitav svet – NATO, Albanci, njihove paravojne formacije, specijalne jedinice, najbolje zapadne jedinice na planeti.

Radun kaže da se nijedan vojnik nije povukao ili dezertirao, iako su brojčano bili deset puta slabiji i borili se protiv mnogo snažnije tehnike.

– To je zaista herojstvo poput onog koje su pokazali Spartanci u Termopilskoj bici. Hiljadu srpskih Spartanaca zaustavilo je invaziju. Da to nisu učinili, NATO bi već u prvim nedeljama ušao na teritoriju Kosova, a odatle bi možda krenuo dalje – rekao je Radun.

Narodni poslanik iz Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević kaže da, u trenutku kada imamo ogromne izazove i pritiske, upravo ljudi poput heroja sa Košara treba da nam budu inspiracija.

Ističe da smo se mnogo stideli naših junaka, klimali smo glavom i o njima ćutali, a sve kako ne bismo povredili nacionalne emocije drugih država u regionu.

– Za to vreme, druge države prebrojavale su svoje žrtve na štetu Srbije. Uvek je njihovih žrtava bilo više i neka bude da smo krivi i za 1389. i za Prvi balkanski rat i za Prvi i Drugi svetski rat, ali znate da Srbija nikada nije vodila osvajačke ratove. Srbija se uvek branila. Valjda je jedan od temelja Evrope istina, i istina je interes svih nas – kaže Milićević.

Podseća da se na Košarama borilo 1.000 jugoslovenskih vojnika sa jedne strane i OVK, plaćenici, NATO avijacija i albanske jedinice kojih je bilo između 5.000 i 6.000 sa druge strane.

– Oni su ratovali na smenu! Mi to nismo mogli. Živote je izgubilo 108 jugoslovenskih vojnika prosečne starosti od 18 do 21 godinu – rekao je Milićević.

3 COMMENTS

  1. Кад ћемо сићи са крста и престати да се хвалимо са нашим мукама, колико нас је погинуло на Косову у Албанској голготи, на Сремском фронту, на Кошарама… Јел ово нови позив на нова Српска распећа и нове муке?
    Ајде да се похвалимо кад ослободимо и спасемо Српске земље без иједне Српске жртве. Кад неко уради нешто слично он одмах падне у заборав и ми чезнемо за новим жртвама за Тита и партију, за крст часни, за слободу златну, за краља… . Луд народ готова робија!!!

  2. “ratovao čitav svet” Зар нико да се упита зашто и због кога, жртвујемо омладину у рату против целог света. Где су Титови пионири (читај будале) да нам дају одговор?

  3. Nese doteraju vojnici da branu granicu izmedju Albanaca viste rat izgubili na Kosarima mi smo se borili junacki i pobedilismo vas junacima se dizu spomenici u otadzbini vi nemate ni spomenike gde da dignete jer ste bili okupator kraj vase ere

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here