Turistička organizacija Sokobanje
Vodopad Ripaljka: Biser Ozrena visok je oko 40 metara

Sokobanja ima sve što se poželeti može, jer ju je priroda darovala izvanrednim bogatstvima. Okružena sa četiri velike, ekološki nenarušene planine – Ozren, Rtanj, Devica i Bukovik – kao i zbog raskošne prirode i vazduha bogatog kiseonikom, Sokobanja ponosno nosi titulu Zeleno srce Srbije.

Naučno je dokazano da je sokobanjski vazduh, zbog idealne nadmorske visine od 400 metara i planina Rtanj i Ozren, blagotvoran za obolele od plućnih bolesti, a posebna je preporuka za decu sa astmom.

Okolne planine štite Banju od vetrova i nepogoda, a daju joj neprocenjivu dragocenost, vazduh ispunjen blagotvornom jonizacijom. Uz to, Banja je bogata termalnim, mineralnim i blago radioaktivnim vodama. Poznata je i po gostoljubivim meštanima, zvucima harmonike, a najviše po slikovitoj krilatici našeg čuvenog komediografa Branislava Nušića o njenoj učinkovitosti: “Sokobanja – Sokograd, dođeš star, odeš mlad.” I zaista, veliki broj gostiju tvrdi da se osećaju podmlađeno posle boravka u Sokobanji.

Banjanje u Amamu

Zahvaljujući neponovljivoj prirodi, Sokobanja obiluje parkovima, izletištima, jezerima, pećinama i brojnim atrakcijama. Međutim…

– Raznolikost sadržaja koji Sokobanja pruža posetiocima ne temelji se samo na prirodnim činiocima. Niz generacija se i te kako potrudilo da gostima ulepša i osmisli boravak. Ponos Banje je glavni park, mermerno šetalište, ambijentalna celina starog varoškog jezgra, crkva, škola… Sadašnja generacija izgradila je akvapark Podina, impozantnu Letnju pozornicu Vrelo, sportske terene… Otvoreni su novi hoteli, spa-centri, izgrađene vile i pansioni. U Banji rade renomirane zdravstvene ustanove koje prate inovacije i slede savremene trendove, kako u lečenju, tako i u wellness programima – ponosno nabrajaju u Turističkoj organizaciji Sokobanje.

U velelepnom centralnom parku, jednom od najstarijih u zemlji, nalazi se čuveno tursko kupatilo Amam, izgrađeno na temeljima rimskih termi u 15. veku. Prvi put je rekonstruisano 1834. po naredbi kneza Miloša Obrenovića, a poslednji put 2005. godine. Jedino je tursko kupatilo iz ovog perioda u funkciji u regionu. Posle opuštanja u njemu, za šta kažu da je neprocenjivo, možete na drugi vid “terapije” – šetnju glavnom ulicom, takozvanim korzoom, koji je tik uz Amam.

Čuveni Amam nalazi se tik uz korzo

Čudo u steni

Spomenusmo lekovite vode… U samom gradu je šest različitih termomineralnih izvora, kao i još pet izvora u obližnjem selu Jošanica. Kroz Banju protiče čista i brza planinska reka Moravica, čija je klisura stavljena pod zaštitu kao predeo izvanrednih prirodnih odlika pod nazivom Lepterija – Sokograd. U blizini Lepterije, na desnoj obali reke Moravice, u stenama iznad reke, nalazi se “oslikan” lik Bogorodice sa Isusom u naručju. Lokalitet koji morate posetiti i uveriti se u legendu.

Zaštitni znak Banje i kulturno dobro od velikog značaja je srednjovekovno utvrđenje Sokograd – istovremeno i jedan od najlepših, među brojnim ovdašnjim vidikovcima. U blizini je i prostrano jezero koje upotpunjuje maleno Vrmdžansko. Obavezno potražite kaskadne vodopade Malu i Veliku Ripaljku, prvo zaštićeno prirodno dobro Srbije, koje se nalazi u sklopu izletišta na planini Ozren. Premda je Sokobanja svoj ugled izgradila na izvorima lekovitih voda, ono što je izdvaja u odnosu na druge banje i planinske centre Srbije jeste njena prvorazredna i raznolika izletnička ponuda. Uz pomenute obližnje četiri velike planine obeležene su i staze na planinama Krstatac, Slemen, Tumba, Rožanj… O stazama se brinu planinarska društva Oštra Čuka i Ozren. Na koju god stranu da krenete, postoji mnoštvo uređenih izletničkih mesta sa klupama, senicima, ložištima i izvorima pitke vode. Neka od sokobanjskih sela poput Vrmdže i Jošanice stekla su dobar glas među poklonicima ekološkog i seoskog turizma.

Mesto za avanturiste

Sokobanja je, tvrde u TO, idealno mesto za avanturiste i istraživače koji žele da otkriju tajne skrivenih predela u netaknutoj prirodi. Mistični predeli Rtnja, jama Ledenica, skriveni prolazi Sesalačke i Ozrenske pećine, Bogova vrata, divlji tereni Device su samo neke od atrakcija koje ne treba propustiti.

Svakako nezaobilazno za obilazak je Sesalačka pećina u ataru sela Sesalac. Osvetljena je u dužini od 200 metara, obiluje pećinskim nakitom dok kroz nju teče reka ponornica koja ponire u njenom predvorju. U blizini pećine nalazi se i veštačko jezerce, koje su meštani izgradili pregrađivanjem Sesalačke reke, koje svakako upotpunjuje prijatan boravak. Avanturiste posebno privlači spomenuta jama Ledenica, duboka 50 metara, koja se nalazi u ataru sela Mužinac. Nedaleko od Sokobanje postoji retka prirodna pojava poznata pod nazivom Bogova vrata. Ovaj jedinstveni prozorac na planini Krstatac, u ataru sela Milušinac, interesantan je speleološki fenomen, pa osim velikog broja turista privlači i naučnike.

Uživanje za sve generacije

Tradicija od dva milenijuma

Sokobanja je ponosni nosilac titule turističkog mesta sa najdužom tradicijom u zemlji – nedavno je proslavila 180 godina organizovanog turizma. Kada bi se našao zapis o godini kada su Rimljani ovde podigli prvo kupatilo, Sokobanja bi se mogla pohvaliti sa približno dva milenijuma postojanja.

Bogova vrata

Osim turistima i speleolozima, famozni lokalitet Bogova vrata interesantan je i planinarima. Polazna planinarska tačka je selo Milušinac, odakle se zemljanim putem ide do Urdeškog potoka i uzvodno, šumskom stazom duž potoka nastavlja se do Bogovih vrata na 690 metara nadmorske visine. U narodu se veruje da ima isceliteljske moći, te da se onaj ko boluje od teške bolesti može izlečiti prolaskom kroz Bogova vrata. I sama planina Krstatac predstavlja izuzetnu turističku atrakciju, jer se sa njenog vrha može videti Sokobanja, Bovansko jezero, Rtanj, Tupižnica, Babin zub, Knjaževac i sva okolna sela. U blizini Bogovih vrata nalazi se Milušinački vodopad, izletište Manastirište i izvor Buk.

Bogorodica s Isusom

Bogorodica s Isusom

“Oslikani” likovi Bogorodice i Isusa, koje je čudesno stvorila priroda, najbolje se vide iz daljine, sa druge strane obale do koje se stiže drvenim mostićem. Po predanju, Bogorodica se s malim Isusom sakrila na ovom mestu pred najezdom rimskih vojnika. Ovde dolaze mnogi vernici više puta godišnje i pale sveće za zdravlje majki i dece. Pored useka se nalazi i pećina u koju na svaki Veliki petak dolaze ljudi i čekaju da voda sa tavanice postane kao mleko bela. Samo u toj noći ona kaplje nekoliko minuta. Veruje se da ima isceljujuće moći.

Kupanje u Miloševoj kadi

Turskim kupatilom Amam upravlja Specijalna bolnica “Sokobanja” i u njemu se odvijaju različiti wellness programi. Posetioci tamo mogu da uživaju u kupanju u termalnoj vodi u bazenima i u originalnoj Miloševoj kadi kao i da probaju razne vrste masaža i kozmetičkih tretmana. Amam je mnogima poznat i po scenama iz filma “Zona Zamfirova”, koje su tamo snimljene.

Sesalačka pećina

Lokalitet Sesalačka pećina potpuno je uređen za turiste. Ima izvor pijaće vode, uređene prilazne staze, stolove i klupe za odmor kao i prostor za roštiljanje. Pećina je poznata i po jednoj od najvećih kolonija slepih miševa na Balkanu, zbog čega je i zakonom zaštićena.

S vrha Rtnja, Šiljka, puca pogled do ušća Save u Dunav

Mistični Rtanj

Legenda o ugašenom vulkanu, vatrene lopte, jame, pećine, strmi vrhovi, endemske biljke, priče o vanzemaljcima i druge misterije planine Rtanj privlače veliki broj planinara, zaljubljenika u prirodu, naučnika, ali i lovaca na blago. Poseban izazov predstavlja uspon na vrh mistične planine (Šiljak 1.560 m), sa kog seže pogled čak do ušća Save u Dunav. Na Šiljku se nalaze ostaci crkvice – kapele Svetog Đorđa, koju je 1935. podigla Greta Minh u znak sećanja na supruga Julijusa, vlasnika rudnika Rtanj. Inače, Rtanj je 2019. godine stavljen pod zaštitu države kao specijalni rezervat prirode.

Ponosni Sokolac

Veruje se da je Sokograd (Sokolac) sagrađen u vreme cara Justinijana (6. vek) kao odbrambena tvrđava. Porušen je 1413. godine tokom borbe sultana Muse Kesedžije za turski presto, koji je, veruje se, srušio i Crkvu Svete Petke. Nije lako popeti se na tvrđavu, ali vredi. Pogled s nje ostavlja bez daha.

Kako stići

Sokobanja – granični prelazi iz Bugarske: Vrška čuka – 80 km, Gradina 160 km
Horgoš – Beograd (202 km) – Sokobanja (još 225 km).
Aerodrom “Car Konstantin” (Niš) – Sokobanja 58 km
Sokobanja – Sokograd 2km, Ozren 5 km, Sesalačka pećina 19 km, Crkva Uspenja Bogorodice i “Bogova vrata” po 15 km

2 COMMENTS

  1. Soko banja je veoma potcenjenja, a po meni ima bolju prirodu i više da se vidi od Vrnjačke Banje koja drži liderstvo što se tiče naših banja. Ko ima džip možda da krstare danim oko Soko banje da se nadiše vazduha uživa u prirodi da napuni baterije. Hrana u kraju je predivna i zdrava, voda izvorska. Šta treba više

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here