TO Raška
Za boravak na Kopaoniku treba spremiti pun novčanik

Kopaonik je mesto gde zima zaista postaje užitak! Kao najveći ski-centar u Srbiji, Kopaonik sa svojih 62 kilometra uređenih staza predstavlja pravi raj za iskusne skijaše i rekreativce, ali i za početnike, pa zato ne čudi što je ova planina jedna od najpopularnijih i najposećenijih destinacija za odmor zimi, ali i tokom ostatka godine.

Kuriozitet na Kopaoniku je gondole Brzeće – Mali Karaman, koja je otvorena pre dve godine i o kojoj su mediji nedeljama pisali.

– Ova gondola je jedna od najznačajnijih investicija za srpski turizam. Ukupne je horizontalne dužine 3.741 metar i prati trasu duž postojećih linija nekadašnjih žičara Bela reka 1 i Bela reka 2, s produženjem do platoa Mali Karaman. Tip žičare je isklopiva kabinska žičara, sa kabinama za 10 putnika, a vreme putovanja gondolom je 12,4 minuta pri maksimalnoj brzini – ponosno ističu u Turističkoj organizaciji Raška.

Lepote pejzaža

Zahvaljujući razvijenom turističkom centru sa savremenim hotelima i pratećim objektima, uređenim skijaškim terenima, idealnim uslovima i nizu pratećih sadržaja za aktivan i pasivan odmor, Kopaonik je idealna destinacija za zimski odmor u krugu porodice ili prijatelja. Na zasneženim, dobro pripremljenim stazama svakodnevno se susreću skijaši, snouborderi i ostali avanturisti željni izazova. Ipak, posebno nezaboravno iskustvo i adrenalinski izazov posetioci će doživeti tokom vožnje motornim sankama i upoznavanja lepota nacionalnog parka Kopaonik pokrivenog snegom.

Ono što je posebno bitno skijašima jeste da su sve staze veoma dobro povezane sistemom žičara i ski-liftova, a skijaški centar poseduje i uređen snonj

park u kojem se organizuju takmičenja domaćeg i međunarodnog karaktera. Inače, sistemom za veštačko osnežavanje je pokriveno 97 odsto skijališta.

Za ljubitelje noćnog skijanja osvetljene su staze “Malo jezero”, “Karaman greben” i “Pančić 4b”. Osim ovog noćnog užitka na skijama, poseban doživljaj je prizor koji se ugleda kada se žičarom popnete na Pančićev vrh – čitava planina kao na dlanu. Nezaboravnu draž ostaviće u sećanju veličanstveni izlasci i zalasci sunca i sve lepote pejzaža Kopaonika.

Ko se opredeli da prve skijaške korake napravi upravo na Kopaoniku neće pogrešiti. Uz pomoć kopaoničkih instruktora skijanja, ostaće mu u najlepšem sećanju padina na kojoj je naučio kako da savlada prvu krivinu.

Ski-vrtići

Za najmlađe skijaše i početnike obezbeđena su tri prostora, “ski vrtića” s pokretnom trakom. Oni koji ne skijaju niti imaju želju da nauče mogu da se sankaju na sankalištu na stazi Karaman greben ili da uživaju u adrenalinskim sadržajima kao što su bob na šinama i tjubing. Za najmlađe posetioce je u ponudi dečji grad s različitim elementima i sadržajima za igru na snegu.

Ko voli da šeta i upoznaje okolinu, u neposrednoj blizini Kopaonika može da pogleda vredne kulturno-istorijske spomenike, manastire i crkve iz ranog srednjeg veka, među kojima se ističu manastiri Gradac, Končul, Stara i Nova Pavlica. Posle skijanja, šetnji i drugih aktivnosti na snegu, gosti mogu da se opuste i odmore u sadržajima savremeno opremljenih hotela. Otvoreni i zatvoreni bazeni s relaks zonom, slano-ledene pećine, saune, tepidarijumi, đakuzi kade, parna kupatila i razne vrste masaža samo su deo njihove ponude koja garantuje kvalitetno provedeno slobodno vreme.

Nesvakidašnji lokalitet sa ostacima crkve

Nebeske stolice i Leteća crkva

Tik ispod Pančićevog vrha, na 1.800 metara nadmorske visine, nalazi se lokalitet naziva koji sve govori – Nebeske stolice. Nazvan je po poetičnom toponimu Nebeske stolice koji označava brdo u čijem se podnožju nalazi, a zapravo po stenju koje dominira okolinom, a koje je 1895. inspirisalo vojvodu Mišića da mu nadene današnji naziv. Tamo se nalaze ostaci Crkve Svrtog Prokopija posvećeno zaštitniku rudara jer je ova planina u antičkim i srednjovekovnim izvorima nazvana Srebrna zbog rudnog potencijala. Po predanjima, crkva je u toku jedne noći nestala, kao da je odletela, a na njenom mestu ostali su samo temelji. Talpe od zidova leteće crkve padale su po celoj Toplici i na tim mestima gde su talpe pale nastajale su nove crkve. Na Nebeskim stolicama je nađena i ranohrišćanska bazilika iz 1. veka, građena od lomljenog i pritesanog kamena s mozaičnim podom, kao i rimska građevina u kojoj je nađen novac iz vremena Dioklecijana i Konstantina.

Gradac

Manastiri Gradac i Končul

Kad ste već u ovom kraju, valjalo bi posetiti manastire Gradac i Končul koji predstavljaju nepokretno kulturno dobro kao spomenici kulture od izuzetnog značaja. Manastir Gradac je ktitorska zadužbina kraljice Jelene građene od 1277. do 1282, godine za vreme vladavine njenog sina, kralja Dragutina. Smešten je na uzdignutoj zaravni iznad Gradačke reke. Manastir Končul, posvećen Svetom Nikoli, u narodu je poznat kao Nikoljača, ali i kao Kazinovići. Nalazi se u selu Gnjilica, a prvi put se spominje u Studeničkom tipiku s početka 13. veka. Obnovio ga je Stefan Nemanja tako da verovatno potiče iz prednemanjićkog doba, kao i obližnja Stara Pavlica.

Voda od 77° C

U podnožju Kopaonika je Jošanička banja, koja se sa temperaturom od 77° C ubraja među balneološka naselja s najtoplijom vodom u Evropi. U okviru kompleksa postoji banjsko kupatilo, staro kupatilo (hamam), sauna i manji otvoreni bazen. Kompletan užitak!

Milunki u čast

Osim spomenika u prirodnoj veličini najodlikovanije žene u istoriji ratovanja Milunke Savić, u Jošaničkoj banji postoji i Memorijalna soba s multimedijalnom postavkom. Centralno mesto zauzima interaktivni mozaik koji čine brojne Milunkine fotografije koje iza sebe kriju autentične filmove iz Velikog rata. Filmove putem tablet računara pokreće specijalno kreirana aplikacija. Drugi segment su dva improvizovana vojna rova – srpski i austrougarski – koji prikazuju uslove u kojima je Milunka ratovala. Posetioci će ovde moći da vide vojnike, vojne uniforme, zastave, oružje. Treći deo postavke predstavlja izložba predmeta iz Prvog svetskog rata, fotografija, dokumenata i naslovnica francuskog lista “Le Petit Journal”.

Kuriozitet: Gondola Brzeće – Mali Karaman

Čime se Kop hvali

– 6 otvorenih staza
– 4 otvorenih žičara
– 10 centimetara visokog snega
– 20 centimetara utabanog snega
Napomena: podaci preuzeti sa sajta skijalistasrbije.rs u trenutku pisanja teksta

Kako stići

Koordinate: od 42°43’36” do 43°28’01” SGŠ, od 20°37’09” do 21°24’02” IGD
Kopaonik – Aerodrom “Nikola Tesla” (Beograd) 294 km, Aerodrom “Konstantin Veliki” (Niš) 118 km, Aerodrom “Morava” (Kraljevo)105 km
Horgoš – Beograd (202 km) – Kopaonik (još 258 – 300 km u zavisnosti od izabrane trase): 1) Beograd – Preljina (autoput Miloš Veliki) – Kraljevo – Jošanička Banja – Kopaonik (258 km); 2) Beograd – Batočina – Kragujevac – Kraljevo – Jošanička Banja – Kopaonik (290 km); 3) Beograd – Pojate – Kruševac – Brus – Kopaonik (300 km)

Centar Kopaonika – Jošanička banja 24 km, Semeteško jezero 14 km.

2 COMMENTS

  1. Poslednjih godina zaista jeste raj za skijaše, ali one sa malo dubljim džepom. Moji kumovi stalno idu. Iznajme džip kod autorent-a, uplate aranžman u nekom ekstra hotelu, pa dok plate sve što treba, zimovanje ih košta par hiljada eura. Ali, može im se.
    Nažalost, ja o tome mogu samo da maštam.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here