kombank.com

Na “radaru” mogućih akvizicija Rajfajzen banke Internešenel (RBI) nalazi se i Komercijalna banka u Srbiji, otkriveno je danas na konferenciji za novinare RBI u Beču.

– Trenutno se u više zemalja centralne i istočne Evrope sprovodi konsolidacija bankarskog sektora u kojem želi da učestvuje RBI – rekao je direktor RBI Johan Štrobel, dodajući da su, s tim u vezi, posebno interesantni Češka, Slovačka, Bugarska i Srbija.

Štrobel je naveo da na relevantnim tržištima RBI želi, nakon dugo vremena, da raste putem akvizicija portfolija ili kupovinom manjih banaka ako cena i okruženje budu odgovarali.

Na konferenciji za štampu, na kojoj su predstavljeni rezultati poslovanja ostvareni u 2018. godini, uprava RBI je objasnila da prati javne i polujavne diskusije o privatizaciji Komercijalne banke, napominjući da proces prodaje još nije pokrenut, prenela je austrijska agencija APA.

Ministar finansija Siniša Mali je prošle nedelje najavio da će u maju biti raspisan tender za pronalaženje strateškog partnera i da bi ceo postupak trebalo da bude završen do kraja godine.

– Očekujem najmanje dve referentne ponude i najbitnije je da proces bude transparentan. U međuvremenu kompanija Lazard, koju smo nedavno odabrali za savetnika, pripremiće dokumentaciju i ukazati državi na najbolje opcije. Ko su potencijalni partneri ja sada zaista ne znam. Važno je samo da oni ispunjavaju uslove koje je propisala Narodna banka Srbije – rekao je Mali.

Beogradski mediji su ovih dana spekulisali da je interesovanje za kupovinu Komercijalne banke pokazalo pet domaćih i stranih investitora – tri strateške kompanije koje već imaju iskustvo u bankarskom sektoru i dva investiciona fonda kojima bankarstvo nije primarna delatnost.

Republika Srbija u Komercijalnoj banci ima 42 odsto vlasništva, Evropska banka za obnovu i razvoj 24,4 posto, a Međunarodna finansijska korporacija IFC, koja je deo Svetske banke, ima 10 procenata.

Izvor:
Vestionline, Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here