Vesti
U stanju budne kome skoro deceniju: Monika Terzić

Da je ljubav velika motivacija, uzrok, povod i glavni pokretač u našem svakodnevnom životu, posebno se oseti u vreme najvećih praznika. Ovu tvrdnju potkrepljuju i dobra dela čitalaca “Vesti”, posebno raspoloženih da pomognu svoj ugroženi narod u otadžbini. Među njima je svakako i Rajka Tarlać iz Sidneja koja je zajedno sa prijateljima uputila vrednu donaciju od 2.000 dolara namenivši je za više štićenika Humanitarnog mosta, o čemu smo već pisali.

U međuvremenu, novac je stigao na sve zadate adrese, kako bio svima ulepšao praznike na vreme. Neke od tih uručenja smo već i zabeležili, poput uručenja od 400 dolara Vukomiru Tomoviću i 200 dolara Bajri Suljović iz Novog Pazara, a danas nove.

Za stanarinu

Donaciji od još 200 dolara, veoma se obradovala i samohrana majka Živka Stanojević, sada nastanjena u beogradskom naselju Jakovo.

– Moje devojčice, Dušica i Sanja, kao i ja smo neopisivo zahvalne dobroj Rajki i njenim prijateljima na ovom iznenadnom daru. Zahvaljujući njemu, odmah ćemo platiti stanarinu. Istina je da ovu zimu nismo mogle da dočekamo u podstanarskoj kućici u Progaru, u kojoj je duvalo sa svih strana, gde su leti i zmije bili naši “gosti”. Bilo je neizdrživo i zbog našeg zdravstvenog stanja. Zadovoljne smo novim smeštajem. Kirija je prihvatljiva, jer iznosi 100 evra, ali smo sa ogrevom u manjku – rekla je Živka Stanojević, odabravši i nešto odeće za sebe i ćerke, koju su u beogradsko Dopisništvo “Vesti” poslali naši čitaoci iz Nemačke.

Monika u srcu

Ništa manje nije se radovala ni porodica Monike Terzić (34) iz Beograda, koja je od porođaja punih devet godina u stanju budne kome (minimalnog stanja svesti), preuzevši, takođe, deo donacije Rajke Tarlać od 200 dolara.

– Mona nije zaboravljena zahvaljujući gospođi Rajki Tarlać, toj humanoj ženi velikog srca i osećaja za druge. Bez pomoći humanih ljudi, osobama kao što je danas moja ćerka Monika, nije moguće lečiti ih niti plaćati sve potrebno za ležećeg pacijenta. Zato veliko hvala! Želim srećne Božićne praznike divnoj Rajki i njenim isto toliko humanim prijateljima. Ujedno, pozivam sve koji mogu i žele da pomognu Moni da ode u Slovačku, kako bi joj, posle osam godina zgrčenih nogu, uspeli da ih ispruže, to bi joj mnogo pomoglo u daljem oporavku – istakla je Ljiljana Terzić, koja svojom skromnom platom ne može podmiriti potrebe svoje bolesne ćerke i unuke.

Zahvalnost do neba: Porodica Zarić

Mirna srca u Novu godinu

Deo priloga od 300 dolara humane družine iz Sidneja stigao je u pravi čas, kada je reč i o siromašnoj porodici Zarić iz Trnjaka kod Bijeljine. Radomiru, njegovoj takođe oboleloj supruzi Dragani i deci, devetogodišnjoj Mariji, s’dijagnozom cerebralne paralize i sinčiću Radenku, jedinim zdravim, u ovoj izuzetno siromašnoj familiji.

– Kad ste sirotinja, svaka pomoć je i više nego dobrodošla. Dobroj Rajki i njenim prijateljima zahvaljujemo se od srca, posebno što nas ne zaboravljaju i povremeno ovako obraduju. Molićemo se dobrom Gospodu za njihovo zdravlje, a deo ovog dara utrošićemo najpre da izmirimo račune za struju i da mirna srca uđemo u Novu godinu – kazao je Radomir Zarić (49).

Ljubav za ljubav

Još 200 dolara, stiglo je i na kućni prag slabovide Doris Bošnjaković (27) iz Užica obolele od cerebralne paralize i epilepsije.

– Dragoj Rajki i njenim prijateljima se mnogo zahvaljujemo, jer nas ni posle toliko vremena ne zaboravljaju i uvek se trude da nas obraduju za praznike. Doris je srećna i na samu pomisao da je Rajka mislila na nju. Kad joj kažem od koga je stigla pomoć, lice joj se ozari jer se ljubav-ljubavlju vraća. Želimo joj svaki božji blagoslov, a dobro zdravlje pre svega, jer bez toga nema sreće. Njen dar ćemo svakako utrošiti namenski, na pelene i lekove za Doris – kazala je majka Slavica Polimčević-Bošnjaković.