Youtube/Kruna VD
Foto: Ilustracija

Engleska je poznata pored ostalog i kao zemlja sa bezbroj lepih, stručno i pažljivo odgajanih bašti. Zato ne čudi što se u ostatku sveta slični rajski vrtovi iz poštovanja često krštavaju kao “engleske bašte”.

Šta ih izdvaja od drugih?

Stručnjaci kažu da se tu radi pre svega o ravnoteži i simetriji jer se ujednačenim korišćenjem lokalnih i egzotičnih biljaka dobija kombinacija koja privlači pažnju domaćeg življa, ali još više posetilaca iz drugih zemalja. Brižno gajenje vrtova i česte kiše su samo dva od desetak razloga zašto su mnoge bašte u Engleskoj kao iz bajke.

Nedavno je legenda o tim baštama objavljena u monografiji posvećenoj 50 najlepših vrtova po izboru vodećeg britanskog autora u ovoj oblasti Džordža Plamptrija. Ovaj vrsni poznavalac tog nacionalnog brenda do sada je objavio više knjiga na temu “engleske bašte”, opremljenih sjajnim fotografijama tih oaza koje svojim aranžmanima i obiljem boja odudaraju od sivila neba i kišovitih dana. Bogato iulustrovana monografija je po njemu namenjena ljubiteljima baštenskih dragulja koji nemaju priliku da ih i lično obiđu, već mogu da uživaju sedeći u fotelji.

Ovoga puta angažovao je i brojnu ekipu stručnjaka koji su ispisali svako od pet poglavlja. Tako 12 vrhunskih vrtlara nude svoje viđenje i opis bašta po svom izboru.

U toj monografiji su tekstom i slikom “overene” najlepše bašte koje okružuju zamkove i kuće imućnijih Engleza koje se nalaze po selima, u sredinama koje više pogoduju bujanju biljaka od dvorišta po gradovima.

Pomenuti autor u toj knjizi tvrdi da svi koji su imali sreće da obiđu najlepše vrtove ponesu sa sobom nezaboravne slike raskošnog zelenila i čitavog spektra boja cvetova.

Prva na toj listi je bašta u dvorištu zamka Hempton kourt u Hirfordšajru. Džordž Plamptri tvrdi da je ni manje ni više – najpoznatija (a time i najlepša) na svetu. To je dom najstarijeg zelenog lavirinta na svetu, kao i vinove loze koja je rekorder. Najvažniji su u tom kompleksu Velika bašta fontana, Tajni vrt i Kuhinjski vrt. Iako su svi veoma različiti, podjednako su spektakularni. Vrtovi zamka Hempton kourt su izuzetan doživljaj za svakog ljubitelja bašti.

Na listi vrhunskih bašti slede Kompton akres i Livens hol.

Nacionalna opsesija

U Engleskoj su inače baštovanstvo i posećivanje vrtova – nacionalne opsesije. Pre više od 80 godina osnovana je organizacija Šema nacionalnih bašti (NGS) radi prikupljanja dobrovoljnih priloga u novcu čija je svrha – otvaranje novih i još kvalitetnijih vrtova, ali i podsticanje interesovanja javnosti. Prve godine otvoreno je oko 600 vrtova. Mnogi su u privatnom vlasništvu i otvoreni su za posetioce samo nekoliko dana godišnje.

Podaci o njima i termini za razgledanje navedeni su u Žutoj knjizi, godišnjem vodiču koji objavljuje organizacija NGS čiji je šef, naravno, Džordž Plamptri.

Odlične ocene

U recenzijama koje su poslali prvi čitaoci pomenute monografije, to delo je dobilo prosečnu ocenu 4,7 od ukupno 5 zvezdica.

Bogatstvo zemlje

Engleske bašte inače obuhvataju oko 60 hektara formalnih vrtova i 705 hektara netaknutog parka koji ih obično okružuje. Mnoge male bašte čine bogatstvo zemlje, svaka sa drugačijom temom i sopstvenim okretanjem engleskom jeziku i dizajnu bašte.