Lična arhiva
Snežana Bihler, Dragica Šreder i Dijana Ertl

U Književnom klubu “Đura Jakšić” u Jagodini promovisana je treća knjiga romana “Tajna rajskih vrtova”, autorke Dijane Ertl, naše književnice i poslovne žene iz Minhena. Promociju su organizovale Dragica Šreder, književnica iz Hildena u Nemačkoj i Snežana Bihler, predsednica kluba.

Dijana Ertl je publiku navela na razmišljanje o slabostima materijalnog sveta i spas im ponudila u duhovnom svetu, u kome ga je i ona našla. Ona je na ove teme napisala tri knjige, a kako je u Jagodini obelodanila napisaće ih još dve.

Dok autorku jedni osporavaju, a drugi svrstavaju u digitalne književnike ili filozofe, ona se trudi da za svoj ideal “pravda za sve” pridobije što više pristalica, što joj sudeći po reakciji slušalaca u Jagodini u dobroj meri i polazi za rukom. Za Ertl se može reći da nije samo filozof i književnik već i naučnica koja pored svoje urođene intuicije, metode kojima dolazi do određenog cilja, pronalazi i pomoću naučne literature, pri čemu joj je moto “ne veruj dok ne dokažeš”.

Dijana je poreklom iz Bosne i kao osoba koja je preživela rat i proživela izbeglištvo počela je da razmišlja ko je za sve kriv i zašto se u Bosni vodio rat samo zato što jedni veruju u Boga a drugi u Alaha.

Roman je napisan na mobilnom telefonu i nastao je kao SMS dopisivanje hrišćanke sa islamskim sveštenikom (hafizom) s kojim vodi polemiku i na kraju dolazi do zaključka da su i Bog i Alah pravedni, ako ih ima, i da je svejedno hoće li neko biti hrišćanin ili musliman. Kroz sve tri knjige koje je na tu temu do sada napisala provlači se njena želja da za svoje zemljake napravi rajski vrt u kojem bi svi lepo živeli – svako sa svojom religijom.

U tom obimnom knjiženom opusu autorka traži odgovor na tri za nju najvažnija pitanja – ko je odgovoran za pretvaranje ljubavi u mržnju, lepote u ružnoću i zašto je ona uvek nekome za nešto kriva. Dijana čak izlazi iz mašte i na svom imanju od 120 hektara na Ozrenu namerava da podigne Rajski vrt u koji bi smestila one koji žele da se spasu. Radi boljeg razumevanja treba reći da su se ove ideje u Dijaninoj mašti rodile pre pojave pandemije.

Svirao dva instrumenta: Stefan Dugalić

Slike, stihovi, muzika

Dijana je u Jagodini pokazala i svoj slikarski talenat predstavljajući slike koje su vezane uz knjige koje je napisala.

Odlomke iz knjige čitao je Milić Nikodijević. U muzičkom delu programa, nastupili su mladi Stefan Dugalić, koji se predstavio na fruli i saksofonu i Anđela Trajković, koja je otpevala nekoliko pesama.

Promocija izazvala pažnju: Publika u sali književnog kluba

Saradnja zemljaka

Prvu knjigu romama “Tajna rajskih vrtova” Dragica Šreder već je prevela na nemački, a štampaće je književnik i izdavač Šimo Ešić iz Gelzenkirhena. Ešić je rođen u Brezi, a Dijana u Zavidovićima u BiH. Prevodilac i književnica Dragica Šreder rođena je u Miloševu kod Jagodine, a živi u Hildenu kod Diseldorfa. Sve troje su vezani za Jugoslovensko-nemački klub Hilden čiji je Dragica Šreder i predsednik.

Duhovni svet i nauka

– Bila sam ateistkinja i nisam verovala u Boga i duhovni svet, a onda posle nekih proviđenja koja su mi se dogodila, počela sam da istražujem sve religije, i da intenzivno čitam prirodno naučna istraživanja, i onda sam došla do saznanja da je nauka dokazala da duhovni svet postoji – istakla je Ertl.