Rak možete sprečiti, verovali ili ne!

0

mentalismexpert.com
Da, da…možete sebi i da olakšate i da naudite
 

Prema poslednjim podacima britanskog Centra za istraživanje raka, pušenje je najveći faktor rizika koji se može izbeći, a sledi nezdrava ishrana.

Preporučuje se, takođe, ograničavanje unosa alkohola kao i praktikovanje redovnih fizičkih vežbi.

Prema podacima za period od pet godina, od 2007. do 2011. godine, više od 300.000 registrovanih slučajeva raka povezano je sa pušenjem. Još 145.000 slučajeva povezano je sa nezdravom ishranom koja sadrži mnogo obrađene hrane, prenosi Bi-Bi-Si.

Gojaznost doprinosi razvoju kancera kod 88.000 slučajeva, a alkohol kod 62.200, a dodatni faktori rizika su oštećenje kože zbog sunca kao i fizička neaktivnost.

"Nema sumnje da određeni način života može da ima veliki uticaj na rizik od obolevanja od raka, a većina istraživanja u svetu ukazuju na iste faktore rizika", rekao je profesor Maks Parkin, sa Univerziteta "Kraljica Meri" u Londonu.

On je istakao da vođenje zdravog života nije garancija  da neko neće dobiti rak, ali da su pozitivne promene u ishrani i načinu života faktori koji ljudima daju veće šanse da ne obole.

"Naravno da će se svako za božićne i novogodišnje praznike počastiti i hranom i pićem u većim količinima nego što je uobičajeno, ali je sada dobro vreme da se donesu neke odluke o zdravim navikama za 2015. godinu", rekao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here