pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sirene su objavile vazdušnu opasnost u 18 od 25 ukrajinskih oblasti. Na meti su uglavnom bila skladišta goriva, pošto ruska armija nastoji da spreči dovlačenje ukrajinskih pojačanja na Donbas, gde se sve više rasplamsava glavna bitka ovog rata.

Na pregovorima u Istanbulu, ruska delegacija obećala je da će “u cilju deeskalacije” da smanji nivo borbenih dejstava na severu Ukrajine, u Kijevskoj i Černjigovskoj oblasti. Međutim, ruska armija prethodno je danima iz tog reona prebacivala krupne jedinice u pravcu Harkova i Donbasa, pa je američki Stejt department ocenio da je “deeskalacija” zapravo pregrupisavanje. I sami meštani zauzetih oblasti objavljivali su video-snimke ruskih oklopnih jedinica natovarenih na železničke kompozicije kako odlaze na jug.

Nakon teških borbi u kojima su ruske snage proširile mostobran preko reke Severski Donjec, kako bi mogao da primi krupna pojačanja za osnovni udar, prvi put posle dugo vremena proradio je i front na jugu Donbasa. Ukrajinci su nedeljama pokušavali juriš iz utvrđenog rejona Guljajpolja, koristeći zauzetost ruskih snaga u borbama za Marijupolj. Međutim, u utorak i sredu posle dužeg vremena odgovoreno im je kontranapadima uz jaku artiljerijsku vatru, a izveštači s terena objašnjavaju da su neke ruske jedinice već stigle iz Marijupolja, gde se završava uništenje ostataka ukrajinskog garnizona.

Ipak, nejžešće je u centralnom delu Donbasa, gde Rusi iz Gorlovke uz stalnu artiljerijsku podršku napadaju 95. ukrajinsku brigadu u seocetu Njujork, nazvanom u čast američke metropole. Na Njujork su čak ispaljene dve rakete iskander M.

Na sva tri pravca ruske snage su se uputile prema gradiću Pokrovskoje, u kom je raskrsnica svih puteva na Donbasu i smatra se da će zauzimanje ovog grada označiti i kraj bitke.

Propao juriš na Herson

Ukrajinska vojska iz Nikolajeva, uprkos velikim gubicima usled stalnih raketnih udara, za sada bez uspeha pokušava da iskoristi prebacivanje dela ruskih snaga na Donbas za ofanzivu na Herson. Rusi su im dopustili da se koncentrišu kod sela Stanislav i tu ih zasuli artiljerijom, da bi potom avioni tukli kolone u bekstvu. Takođe je primećeno okupljanje ukrajinskih jedinica na severu, u Rominju, te se smatra da će pokušati da povrate Černjigovsku oblast.