Rakić pod krovom Tačijeve kancelarije

0

Goran Rakić
 

– Administrativna kancelarija je osnov za buduću opštinu severna Kosovska Mitrovica, postoji sistem, postoje osobe i svi zaposleni će preći da rade u opštini severna Kosovska Mitrovica. Spremna sam da u svakom trenutku gradonačelniku severne Mitrovice Goranu Rakiću predam Administrativnu kancelariju i nadam se da ćemo sledeće nedelje ili meseca, ako se slože visoke politike, uspeti da izvršimo primopredaju. Rakić je i sada "pravi" šef Kancelarije – objašnjava Adrijana Hodžić.

Administrativnu kancelariju u Bošnjačkoj mahali osnovala je 23. maja 2012. Vlada Kosova s ciljem da severni deo Mitrovice integriše u tzv. nezavisno Kosovo. Srbi su se tada žestoko bunili, a bilo je i ozbiljnih sukoba. Pošto je u međuvremenu sever integrisan u kosovski politički i administrativni sistem, stekli su se uslovi da se i Adrijana i Goran "integrišu", jer su im ciljevi, zadaci i nadređeni isti.

 

Dve opštine bez dvovlašća

Opštine Leposavić i Zubin Potok imale su sreću da se za gradonačelnike i na kosovskim izborima kandiduju i pobede još uvek aktuelni predsednici "beogradskih" prinudnih uprava Dragan Jablanović i Stevan Vulović. Tako u ovim opštinama nema dvovlašća.

Zanimljivo je i čudno da u severnoj Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu već duže vreme funkcionišu dve međusobno suprotstavljene lokalne vlasti. Jednu čine Aleksandar Spirić i Dragan Nedeljković, predsednici privremenih veća, koja je, nakon raspuštanja skupštine opština (zbog protivljenja Briselskom sporazumu) formirala Vlada Srbije. Oni još dobijaju novac iz Beograda, kontrolišu kompletnu administraciju i upravljaju svim javnim preduzećima.

Drugu opštinsku vlast čine gradonačelnici Goran Rakić i Vučina Janković, koji su izabrani na nedavnim kosovskim izborima koje su priznali i podržali i Beograd i Priština.

Opštinama "rukovode" bez administracije i iznajmljenih kancelarija. Rakić je nedavno od Prištine tražio dozvolu da u severnom delu grada zida zgradu skupštine opštine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here