Rama: Albanci u Srbiji imaju manje prava od Srba na Kosovu

0

Nećemo dozvoliti asimilaciju Albanaca u Preševskoj dolini, reče albanski predsednik
 

"Albanija će podržati to da pitanje rešavanja problema u Preševskoj dolini bude suštinsko na putu približavanja Srbije ka EU i neće dozvoliti asimilaciju Albanaca na tom području", kazao je Rama u Preševu gde ga je dočekalo više hiljada građana.

 

Deo stanovnika Preševa mogao je da prisustvuje Raminom izlaganju u lokalnom Domu kulture za čijom govornicom nije bilo nikakvih nacionalnih obeležja ni Srbije ni Albanije.

 

Počasni građanin

Rama je prethodno održao sastanak sa političkim liderima Albanaca iz Preševa i Bujanovca u zgradi opštine u Preševu gde je na zajedničkoj sednici svih albanskih odbornika iz tri opštine juga Srbije, dobio i titulu počasnog građanina Preševa.

Prema rečima albanskog premijera, budućnost celog regiona je u EU a Albanija i Kosovo predstavljaju garanciju njegove stabilnosti i demokratije.

 

Rama je naveo da je sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem u ponedeljak u Beogradu razgovarao o realnim problemima sa kojima se suočavaju Albanci u Preševu i Bujanovcu, dodavši da Albanija "podržava i forsira" dijalog Albanaca iz tog regiona sa Vladom Srbije oko rešavanja životnih problema pre svega u oblasti infrastrukture i obrazovanja.

 

Predsednik Vlade Albanije je dodao da je Univerzitet u Tirani udvostručio upisne kvote za studente iz tri opštine na jugu Srbije.

 

Bez prevoda na srpski ili engleski jezik

Niko od predstavnika vlasti Srbije nije bio prisutan tokom Ramine posete Preševu, niti je bilo prevoda izlaganja albanskog premijera na srpski ili engleski jezik.

 

Zajednička sednica svih albanskih političara iz Preševa i Bujanovca na kojoj je govorio Rama bila je zatvorena za javnost a nije bilo predviđeno ni davanje izjava nakon njenog završetka.

 

U Preševu su na snazi do sada nezabeležene mere bezbednosti, uz prisustvo policije na svim ulicama, dok je saobraćaj preusmeren iz centralnih ulica na zaobilazne puteve.

 

U prethodnom periodu, Rama je u dva navrata, kao gradonačelnik Tirane već dolazio u posetu Preševu, 2012. i početkom 2013. godine a sada je prvi put došao kao premijer Albanije.

 

Nakon posete Preševu, Rama se sa svojim saradnicima uputio ka prelazu Končulj prema Kosovu i Metohiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here