EPA/Sergei Ilnitsky
Edi Rama i Sergej Lavrov u Moskvi

“Sve što je dogovoreno po pitanju rešavanja kosovskog problema u okviru rezolucije 1244 mora da se poštuje”, poručio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov posle razgovora s albanskim premijerom i predsedavajućim OEBS Edijem Ramom, koji je u poseti Moskvi.

– Kao što je Rama konstatovao da sve što je dogovoreno po pitanju Ukrajine mora da se poštuje, taj princip je potrebno primeniti i sa Kosovomm – naglasio je Lavrov.

Ruski ministar je takođe rekao i da će Rusija prihvatiti svaki dogovor koji postignu Beograd i Priština.

– Postoji rezolucija 1244 i niz sporazuma postignutih uz posredstvo EU između Beograda i Prištine uključujući Zajednicu srpskih opština – podsetio je ruski ministar uz ocenu da bi formiranje te zajednice bio ogroman korak unapred.

On je dodao da je dogovor o ZSO postignut pre više od šest godina, a da Priština odbija da ga sprovede.

Lavrov je takođe istakao da je, kada je reč o rešavanju kosovskog pitanja, predsednik Rusije Vladimir Putin više puta rekao da će Rusija prihvatiti svako rešenje koje bude postignuto između Beograda i Prištine i da aktivno podstiče takav dijalog.

– Na žalost, naše kolege iz EU, koji su preuzeli na sebe da budu posrednici, nisu uspeli da isposluju da se dogovoreno poštuje – konstatovao je on.

Istovremeno, Rama je rekao da je pozicija Albanije jasna i ponovo izneo stav da je “dobro za sve, uključujući Srbiju da prizna Kosovo”.

– Volja ljudi nije dvostruki aršin što se tiče priznanja ili nepriznanja. Ne razumem zašto bi drugi imali pravo da budu posebna država, a Kosovo to pravo nema – zaključio je Rama.

4 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here