EPA/Maurizio Brambatti
Premijer Albanije Edi Rama

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je Kosovo ušlo u opasan ciklus mešajući spoljnu i unutrašnju politiku i da postoji konceptualno neslaganje s premijerom Kosova Albinom Kurtijem oko “Otvorenog Balkana”.

Rama je izjavio da je ova inicijativa strateški važna i da ne može da prihvati da je Kosovo protiv te ideje, zato što je Srbija za.

– Imamo konceptualno neslaganje u pogledu pristupa regionalnoj politici. Za mene je “Otvoreni Balkan” strateški interes albanske nacije. To je implementacija četiri slobode EU. “Otvoreni Balkan” je dogovoren zahvaljujući dobrim diplomatskim odnosima sa BeogradoM. Dogovorili smo slobodan protok ljudi i robe. Berlinski proces je upravo to, ali je mnogo sporiji i zavisi od evropske birokratije – istakao je Rama.

Prema njegovim rečima, to što je Kosovo protiv ove inicijative nema uticaja na spoljnu politiku Albanije.

– Albanija je suverena u svojoj spoljnjoj politici. Mislim da smo dobili diplomatski rat sa strateškim pristupom kakav imamo. Kurti ne misli tako. On može odlučivati za Kosovo, ali ne može za Albaniju. Mislim da je Kosovo ušlo u veoma opasan ciklus od pre nekoliko godina, pretvarajući unutrašnju politiku u spoljnu, a spoljnu politiku u unutrašnju. I to nije sprečilo Srbiju da nastavi sa svojim razvojem, niti da napreduje u svom cilju, a Kosovo svoje međunarodne partnere čini sve nervoznijim – smatra Rama.

Albanski premijer kaže da već godinama političari na Kosovu svojom retorikom “vode imaginarni rat”, a da samo diplomatijom može biti napretka u odnosima sa Srbijom.

– Dijalog sa Srbijom je izuzetno težak. Ali atmosfera koja bi ga trebalo okruživati ​​ne može biti atmosfera barikada koje se na Kosovu i dalje postavljaju. Mislim da bi Srbija trebalo da se izvini Kosovu i i možemo je dovesti do izvinjenja, ali moramo to učiniti strateški i diplomatski, a to se može postići samo kroz politiku – zaključio je Rama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here