EPA/FILIP SINGER
Premijer Albanije Edi Rama

Albanski premijer Edi Rama optužio je predsednika Albanije Ilira Metu zbog njegovih postupaka, rekavši da on “doliva ulje na vatru”, prenosi portal “a1on”.

Rama je poručio da će lokalni izbori i pored svega biti održani 30. juna.

Rama: Revolucija u zatvorima

– Imaćemo izborni dan 30. juna, hteli to ili ne oni koji dodaju ulje na vatru ili oni koji prate vatru. Ono što nama pripada, mi koji smo na pravom putu, jeste da budemo uzdržani i odlučni. Nažalost, ovo je takođe rezultat skandaloznog uključivanja onog koji i danas sedi u kancelariju šefa države, ali koji je izgubio pravo da ostane tamo – rekao je u albanskom parlamentu Rama.

On je istakao da su pre dva dana dobili informacije da opozicioni lideri, koji se suprotstavljaju izborima i stavu Evrope, komuniciraju sa nekim ljudima iz albanskih zatvora, tražeći da “preuzmu deo njihove izmišljene revolucije”.

Iznenađujuće, dodao je Rama, nakon ove informacije predsednik Meta je poslao pismo zatvorskim upravama zbog zabrinutosti o stanju u zatvorima i o preduzimanju mere povodom toga.

– Ukoliko se oseća kao vrhovni komandant, trebao je za informacije o stanju u zatvorima da se obrati resornim ministrima jer direktori nisu pod njegovim ovlaščenjem – zaključio je Rama.

Meta: Nije vreme za dokazivanje

S druge strane Meta je poručio da nije vreme za dokazivanje snage i podsticanje retorike podele, već politika mora da se preokrene ka nacionalnim interesima.

– Ni u kom slučaju nije vreme za dokazivanje snage, retoriku podele i provokacije, već odmerenost, pažljivo ponašanje i velika odgovornost zbog nacionalnih interesa države i nastavak evropskih integracija što je cilj svih Albanaca. Ponovo insistiram na važnost dijaloga između stranaka i istovremeno izražavam svoju spremnost da doprinesem u brzom rešavanju krize – poručio je Meta.

Albanski predsednik Ilir Meta je odložio lokalne izbore u toj državi zakazane za 30. juna, međutim premijer Albanije Edi Rama je odbio da prihvati odluku predsednika, te je nastavio sa procesom organizovanja izbora, podseća Tanjug.

U toj državi već nekoliko meseci se održavaju masovni protesti opozicije koja zahteva ostavku premijera Edija Rame, formiranje prelazne vlade i raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here